FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

4 Tips Berjaya Dalam Business

Lumrah sebagai manusia yang buat business, mana mungkin tak pernah sekali rasa down. Rasa down sebab kena reject, sales menurun menyebabkan anda rasa nak give up?

Apa-apa pun, selalu kita dengar orang business ni mentaliti kena STRONG !

1) Ada Vision Yang Jelas

Bila buat bisnes ni, vision kena jelas. Apa yang kita nak capai dalam 5 ke 10 tahun kedepan? Sediakan satu VISION BOARD khas untuk kita pandang dan belek setiap hari.

Bila dah jelas dengan vision kita, senang untuk susun atur strategi apa yang nak dibuat dan apa yang perlu difokuskan dahulu. It’s ok kalau kita nak letak impian tinggi, at least kita ada satu “penanda aras” dan sebab kenapa kita put more efforts !

2) KOMITED

Nak tengok orang yang komited, cara dia mudah. Dia selalu over delivered. Dia akan bagi lebih dari apa yang dia kena buat. Orang yang ada passion dengan apa yang mereka buat. Mereka enjoy dengan apa yang mereka buat. Bukan kerana mereka terpaksa.

3) Jangan Malu

Asyik kena REJECT? Tanamkan mindset, walaupun 100 orang yang tolak, lambat laun 1000 orang pasti akan datang kepada anda! Sorang reject kita, tapi sebenarnya ada ramai lagi yang memerlukan service kita Terapkan dalam diri ada kemahuan untuk tambah baik dan sentiasa improve.

4)Welcome Pressure.

Pernah dengar tak pepatah, berlian yang cantik asalnya adalah dari batu buruk? Tapi setelah di “pressure” berkali-kali, maka terhasil lah batu berlian yang cantik!

Kalau batu yang asyik kena PRESSURE pun boleh jadi berlian, kenapa tidak kita? Datang sebesar mana pun PRESSURE, jangan lari! Tapi hadap PRESSURE tu sebagai ‘push factor’ untuk capai kejayaan anda.

Tapi, ini hanya kepada mereka yang berjiwa kental sahaja yang boleh hadap. Kepada anda yang lemah, minta maaf. Ini bukan untuk anda!

Good Morning & Assalamulaikum semua!

Have a nice day!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat