FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

5 Nasihat Kewangan Untuk Anak Muda

5 Nasihat Kewangan Untuk Anak Muda

Nasihat pengurusan kewangan untuk anak muda:

1. Mulakan pelaburan seawal mungkin, lebih baik lagi mulakan gaji pertama. Jika anda masih belum bermula, tidak mengapa, mulakannya dengan segera supaya anda mempunyai sumber pendapatan pasif yang boleh membantu anda saat memerlukan.

2. Ketepikan 5-10 peratus daripada gaji untuk pelaburan. Gunakan saja akaun Raiz – PNB untuk simpanan konsisten setiap bulan.

3. Apabila sudah mula, cari ilmu, tambah pengetahuan. Setiap pelaburan ada risiko yang perlu ditanggung. Contohnya, kalau anda inginkan pulangan tinggi, anda perlu bersedia kehilangan modal (menanggung kerugian, eg pasaran saham). Jika anda memilih pelaburan berisiko rendah, anda mungkin memperoleh pulangan yang rendah, namun hati anda mungkin lebih tenang kerana risiko kehilangan modal adalah kecil

4. Tetapkan matlamat kerana matlamat akan membantu anda lebih berdisplin dalam melabur. Contohnya anda ingin membayar deposit rumah dalam masa 5 tahun selepas bekerja.

5. Anda boleh mempelbagaikan pelaburan, namun pastikan anda mempunyai satu jenis pelaburan untuk jangka panjang yang memberikan pulangan konsisten dan munasabah serta mempunyai risiko rendah. Wang yang dilaburkan dalam akaun ini boleh anda gunakan pada bila-bila masa apabila memerlukan.
RAIZ sebuah pelaburan jagka pjg dan blh withdraw anytime dgn modal serendah 5sen dan x perlu akaun CDS. Pelaburan kini dihujung jari. Jom melabur!

Klik https://links.raiz.com.my/vSJK sini untuk join RAIZ & dapatkan RM10 percuma! 😁

Info lanjut:
https://www.theedgemarkets.com/article/pnb-introduces-microinvesting-mobile-app
Raiz invest Malaysia

kredit : Ali Sharifuddin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat