5 Pengajaran Kisah Nabi Ibrahim Untuk Orang Bisnes

5 Pengajaran Kisah Nabi Ibrahim Untuk Orang Bisnes

Aspirasi Kisah Nabi Ibrahim Buat Mereka Yang Berbisnes

1. Bila Allah suruh buat sesuatu (usaha), jangan tanya banyak2, buat lah dgn seikhlas hati. Jangaaaaan duk tanya2 “OK ke?” “Confirm jadi ke?” “Berapa hari dapat hasil?” “Kalau tak jadi macamana?” Jangaaaaaan. Makin banyak kita bertanya makin lama kita stuck tak buat apa2.

2. Antara norma dan kejujuran, pilihlah kejujuran. Norma orang kata bisnes ni kena pandai kona2,
nanti senang kena makan. Tapi Allah kira hat jujur tu. Yg kona2 selagi tak langgar syariat&rules takpa…. tp kalau langgar tu…. selamat menikmati senang kat dunia je lah.

3. Jangan pernah putus asa berusaha. Kita je yg rasa penat & almost rasa sia2, tp Allah tak pernah sia2 kan usaha kita. Lagi2 usaha yg ikhlas. Jgn mudah give up… bila kita tak give up, Allah bagi rahmat yg besar, bkn utk kita je tp seluruh keturunan kita.

4. Segala yg terjadi ada hikmahnya. Kurangkan merungut, banyakkan bersyukur. Susah adalah bayaran utk senang kemudiannya.

5. Bersabar utk penuhi perintah Allah walau apa yg terjadi. Allah suruh buat plan, Allah suruh doa, Allah suruh usaha, Allah suruh tawakal… sabar adalah bila kita tak give up. Sabar ialah bila kita buat juga apa yg patut kita buat walau terpaksa atau tak suka. Sabar memang sukar tp kita terpaksa dulukan sabar. Bukankah kita nak Allah bersama2 kita? Allah kan bersama2 org yg sabar.

Saya doakan apa saja bisnes yg dijalankan oleh rakan2&folower FB saya serta sesapa saja yg membaca coretan ni akan menjadi sebuah ‘tijarotan lan tabuur’, bisnes yg tidak rugi di dunia & memberi untung besar di akhirat. Semoga jadi asbab kita semua dibangkitkan bersama2 kekasih2 Allah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat