FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

6 Cara Didik Anak Perempuan 6 Orang

6 Cara Didik Anak Perempuan 6 Orang

Ini pesanan daripada seorg ibu yg beranak 6 kesemuanya puteri

Dilihat daripada keenam6 anak beliau semuanya mempunyai budi pekerti dan kerajinan tahap yg cukup baik

Di tanya bagaimana membesarkan anak2 gadis yg mempunyai budi dan kebersihan serta kerajinan yg tinggi

1. Kalau nak pergi mana2 jng sekali2 bg anak pakai baju tidur tapi pakai baju nak jalan…dah balik dari mana2 jng tidurkan anak dgn baju jalan pakaikan baju tidur…die tgh lena pun tukar gak baju die berserta bersihkan kaki dan bahagian intinye…nanti sampai besar diorg jaga penampilan walau wajah tak lawa dan kebersihan bukan fizikal tapi juga keadaan sekeliling

2. Sentiasa menyikat rambut dan yg panjang diikat yg tak ikat digunting pendek…agar anak sentiasa bersedia dan tak mengambil kerja mudah

3. Membiasakn anak mencari baju sendiri ni bile da besrlah kasut sendiri bg diorg pk baju ape yg sesuai dgn kasut atau tudung mana…hal ini dapat membantu anak menjadi seorg yg boleh dipercayai diharapkan dan ketua yg berfikiran panjang…kalau anak dah tak boleh sgt then baru kita tolong…time kite tolong tu nak menunjukkan yg walau tinggi mana pun kita …kita tetp perlukan bantuan lain

4. Ini mmg die ambil drpd org jepun …anak di jepun dr 1 tahun ke 7 tahun pelajaran yg diajar adalah mengemas rumah menanm pokok…memelihara haiwan dan kerja2 mudah lain di rumah…bukan nak ajar ABC…die tak harap anak die pandai ABC pada umur yg kecil…tapi separuh kerje rumah die…dikongsi bersama anak2

5. Ajar anak setiap bende ade tempatnyer

6. 6 org anak 3 kerje rumah berlainan contoh seorg kene buat kerje rumah seperti kemas katil,basuh baju dan buang sampah…macamla keje kat ofis…masing2 buat kerje masing2… dan org lain atau department lain kene hormati department lain…kalau tgh basuh baju…org yg dipertanggungjawabkan kene juga delegate kerje…

Huhu….byk lagi yg die cerita…mmg macam pergi kursus lah…

Ini cerita masa aku awal 20an dulu…tiba tiba teringat balik…salah sorang anaknye kawn aku…mereka sekeluarga dah berhijrah ke switzerland…anaknye bukan kawan baik atau rapat aku…tapi setiap kali jumpe die macam dah kenal lama…akan aku peraktikkan utk anak jantan ku juga…bukan utk anak pompuan jer…

kredit : che nadya mohd arsad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat