FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

6 Tips Pilih Insurans Takaful Yang Sesuai Untuk Anda

6 Tips Pilih Insurans Takaful Yang Sesuai Untuk Anda

TIPS Memilih Plan Takaful / Insurans Yang Sesuai Untuk Anda:

1. Pilih company yang ‘strong’ dalam market dan ejen yang bagus. Lebih baik ejen yang anda kenal, mudah berurusan dan paling penting komited untuk servis bila anda perlukan khidmat/bantuan nanti.

2. Ambil plan pelindungan yang mempunyai tempoh perlindungan yang tinggi iaitu sehingga 70/80/100 tahun.

3. Beri keutamaan nilai perlindungan hayat (income protection) anda dahulu sebelum mendapatkan perlindungan perubatan (medical card). Boleh pertimbangkan untuk plan yang mengabungkan 3 manfaat dalam satu plan (Perlindungan pendapatan + medical card + investment) jika anda mempunyai budget yang cukup.

4. Ingat,setiap plan Takaful/Insuran,harga setiap individu berbeza bergantung pada umur, jantina, risiko pekerjaan, status merokok dan taraf kesihatan.

5. Pastikan anda tidak underinsured atau overinsured. Jumlah bayaran bulanan utk polisi anda jangan lebih dari 10% gaji anda. Jika gaji anda RM2500, jgn mencarum lebih dari RM250. Mudarat jadinya 😅

6. Decide sekarang, kerana harga caruman setiap masa akan meningkat bergantung pada ekonomi, kos perubatan & inflasi, ambil ketika muda & SIHAT. Elak untuk bertangguh buat keputusan, kerana dalam tempoh 15 hari dari tarikh anda menerima polisi anda masih DILINDUNGI serta masih boleh befikir untuk teruskan atau batalkan. Jika batalkan dalam tempoh tersebut, company akan pulangkan 100% duit anda. Policy batal, tetapi ukhuwah kita selamanya.

Fikir seminit.

#lifeatprudential
#hibahtakaful

kredit : Nurhisyamuddin Nursazali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat