FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

8 Sumber Motivasi Islam

8 Sumber Motivasi Islam

8 sumber motivasi Islam

kalau rasa kurang motivasi, lihatlah 8 elemen ni & cerminkan dgn diri kita

paling mudah nak laksanakan

MOTIVASI SOLAT – solat wajib jgn tinggal & rutinkan solat2 sunat. sekali seminggu pun takpe asalkan konsisten.

MOTIVASI QURAN – bacalah Quran walau satu ayat sehari kalau dah tak sempat sangat kan

MOTIVASI HADIS – baca 1 hadis sehari atau satu hadis seminggu. kalau boleh share dgn kawan2 atau anak2 hadis yg kita baca tu

MOTIVASI SIRAH – baca kisah2 perjuangan Rasulullah SAW & para sahabat. bagaimana perjuangan mereka..

MOTIVASI AZAN – 10 kali sehari, tak termasuk iqamah, ktia diseru “haiyya alal falah” atau “marilah menuju kejayaan”. sungguh, azan mmg motivasi berterusan. jd cubalah utk mendengar azan

MOTIVASI TAUBAT – lazimkan istighfar, & sentiasa bertaubat dari dosa2 kita. Allah paling sayang hamba-Nya yg bertaubat. bacala istighfar 10x setiap lepas solat (ikut sunnah Rasulullah)

MOTIVASI SABAR – bgn pagi rasa malas nak buat apa2, sabar. buat lah jugak ealau rasa nak muntah

MOTIVASI IKHLAS- dalam Quran ada dinyatakan janji iblis terhadap orang ikhlas “Iblis menjawab, demi kekuasaan Engkau, aku akan sesatkan mereka semuanya, kecuali hamba-hambaMu yang mukhlis di antara mereka”[surah Sod,82&83]. Bila kita tak ikhlas, mudah utk hilang motivasi, jd malas etc. sbb setan pun dah join sama. Macamana nak ikhlas? Tetapkan trget & work for it! & jalankan 7 perkara di atas tanpa ada rasa “aku buat ni sbb nak sales byk, takde sales aku pun malas nak buat” secara langsung atau tidak langsung.

So, kalo kurang motivasi dalaman, cuba istiqomah dgn perkara2 di atas. tak payah susah2 nak beri alasan “takde buku hadis” “takde buku sirah” etc, boleh tgk kat internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat