Apa itu GOUT ?

Oklah, untuk memulakan sesi sebelum subuh update blog, gua terbaca kat group pasal GOUT ni. Hahha, korang tahukan GOUT ni tak bagus kepada bangsa dan negara, sampai gitaris power pun tak boleh ada gout macam cerita rock 2, hahaha. Oklah, apapun artikel ni di kongsi oleh Master Nur Izzati Che Jawias kita ni. Oklah jom baca sikit, mana tahu anda ada kawan kawan sedara mara yang dah kena GOUT.
masalah sakit gout

APA ITU GOUT ?

Gout merupakan sejenis sakit sendi yang berpunca dari kandungan asid urik dalam darah yang tinggi. Kaum lelaki mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi gout. Faktor gemuk dan kekeluargaan turut memainkan peranan. Gout akan menyebabkan sakit sendi terutamanya di sendi ibu jari kaki yang bengkak dan merah. Ia seterusnya boleh menyerang sendi-sendi lain di samping boleh menyebabkan erosi pada sendi dan tumbuhnya gout tophus (bengkak pada sendi seluruh badan yang tidak sakit tapi berkekalan). Kejadian batu karang pada buah pinggang juga sering berlaku pada penghidap gout. Risiko sakit jantung turut bertambah bagi mereka yang mengidapi gout.

SERANGAN GOUT

Serangan gout boleh terbahagi kepada 2 jenis iaitu:-
  • Serangan akut (tiba-tiba).
  • Serangan kronik yang berpanjangan.
Serangan gout akut dikenal pasti sebagai serangan yang berulang-ulang, sendi menjadi bengkak dan rasa berdenyut berpanjangan dalam tempoh antara lima hingga enam hari. Pesakit datang mengadu dengan gejala tulang sendi mereka seolah-olah digigit.
Manakala bagi serangan kronik berpanjangan, walaupun pesakit tidak merasa berdenyut-denyut namun pesakit tetap merasa tidak selesa. Di samping itu tempoh kesakitan berterusan hingga mengambil masa yang agak lama dengan anggaran antara dua hingga tiga minggu. Bagi menghilangkan rasa sakit ini, biasanya pesakit terpaksa mengambil ubat penahan sakit.

FAKTOR-FAKTOR LAIN

  1. Diet dan berat badan juga salah satu punca keadaan asid urik gout seperti kegemukan, satu diet protein tinggi, alkohol atau rendah kalori dalam diet.
  2. Ubat juga mendatangkan asid urik gout. Ia boleh meningkatkan asid urik dalam darah. Anda perlu berhati-hati apabila menggunakan ubat seperti aspirin, diuretics.
  3. Orang yang pernah mengalami penyakit ginjal, tekanan darah, kecederaan dan pembedahan berkemungkinan besar boleh mendapat gout.

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

  1. Makanan laut seperti ikan, kerang, sardin dan ikan bilis.
  2. Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam.
  3. Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung.
  4. Daging merah.
  5. Cendawan.
  6. Yis (roti putih, roti manis).

0 comments on “Apa itu GOUT ?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge