FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Bengkel Deklamasi Puisi Artistik

Bengkel Deklamasi Puisi Artistik

Bengkel Deklamasi Puisi Artistik .Deklamasi ialah pembacaan sajak untuk didengar dan difahami oleh orang lain. Ia merupakan satu persembahan. Persembahan deklamasi dikira berjaya jika dapat menarik penonton untuk sama menghayati dan merasai lontaran rasa dan pemikiran penyair.

Persembahan puisi artistik menggabungkan deklamasi dengan elemen teater, seperti gerak tari dan muzik.
Namun begitu tumpuan utama ialah kepada pembacaan dan pemaknaan puisi yang dibawa.

Kejayaan deklamasi dan PPA bergantung kepada lontaran vokal, intonasi, kejelasan sebutan dan sebagainya.
Perkara ini akan diperjelaskan oleh dua orang tokoh yang mempunyai pengalaman luas dalam puisi dan persembahan puisi.

KUALI HITAM dan SYAHIDA HASSAN ENTERPRISE (SHE)

Bengkel Seni Deklamasi dan Persembahan Puisi Artistik
(Cara membawa penonton ke dalam puisi)

Dato’ Dr. Zurinah Hassan
Dato’ Rahman Shaari

Moderator: Raihani

9 Ogos 2021
Isnin
09.00 malam – 11.30 malam
Melalui aplikasi Zoom.

Anda akan mempelajari:
1. Penghayatan puisi
2. Projeksi vokal, intonasi
3. Kejelasan sebutan
4. Kesesuaian gaya teatrikal
5. Membina makna dan suasana

Terbuka kepada semua pencinta puisi.
RM60 sahaja.

Jika daftar berdua, diskaun sebanyak RM40!

Daftar di:

Maklumat lanjut:
0183280829 (SHE)
0108052717 (KUALI HITAM)

moreh puisi dinihari ke-10

Hari jumaat , mama di jemput buat kali ke-3, diraikan di moreh puisi dinihari ke-10,anjuran dan ilham Datok Dr Ibrahim Ghaffar yang bersemangat waja kemelayuan untuk meraikan semua pejuang seni saster yang berjaya mencapai satu pencapaian . Kali ini mama diraikan kerana berjaya mendapat Anugerah Sasterawan Negara ke -13. Alhamdulillah, kali ini di raikan dengan 4 orang lain, termasuklah Tan Sri Johan Jaafar.

Bertempat di Sanggar Damai Abadi, Kampung Bukit Kapar, kediaman Ibrahim Ghaffar,  program ini dijalankan start dari buka puasa. Yang datang adalah budak-budak Uitm dan Unisel. Memang meriah gile bebudak ni, siap perform sekali, budak budak filem dan animasi. Nak best lepas berbuka, solat maghrib dan solat isyak termasuk lah tarawikh.

Program itu start dengan penuh adat melayu jawa, siap dengan muzik tradisi, hahaha, siap dengan ada silat, penuh tradisi dan adat kemelayuan. Paling best program ni, 5 orang yang diraikan itu kena makan pulut semangat, ok first time semangat weih, hahaha. Oklah, yang ni sangat best. Hadiah ini diraikan oleh Sasterawan Negara ke-12, Baha Zain.

Oklah malam itu memang puisi sampai lebam. Kitorang balik awal, hahah, nampak dah tak larat. Memang anak-anak semua tertidur, dalam rumah. Program ini terus sampai ke sahur, hooo, hebat, mungkin aku dah biasa tidur awal. Oklah, jadi tahun depan, dan tahun tahun mendatang, ada lagi. Itu saja cerita , yang aku tahu.

SARAWAK MENANGIS LAGI

Salam Andrewson Ading Seman, saya faiz, nama facebook joe labu. Hari aku ada datang kolej kelima dayasari universiti malaya, hahha, lama tak datang UM ni, sejak berhenti belajar. Jarang join aktiviti kolej macam nih, adalah dulu masa jadi tutor, terjoin tengok battle of the band kat kolej 12. Layan jelah masa tuh.

Malam puisi tuh dengan tema Aman dan Manusia tuh memang sukar sebenarnya tajuk tuh. Tapi tulah, sebab nak berhibur, bolehlah ada nyanyian sikit yang memang dah sah lari tema dan objektif nya. Tapi bila tiba part kau tuh, memang power, bila start je keluar video sarawak menangis lagi. Aku rasa ada sesuatu power yanng hendak di sampaikan, walaupun kau pegang kertas, macam tak hafal, tapi itu pun style, sebab aku tengok Pyan Habib pegang kertas, cool je, hahhaha,

Kalau kita tengok bumi orang , diluar sana, yang berperang dan bergelut itu memang sedih, tapi ada yang lagi sedih bila bumi sendiri yang dipijak itu masih lagi ditindas dan masih lagi ada masalah. Hahaha, kat mana nak berjuang tuh ? kat sini pun ada banyak problem lagi. Apapun teruskan perjuangan kau Andrew, biarlah protes itu dengan ilmu dan seni, dan bukan dengan kekerasan yang tiada kesudahan !!!

Allah MAHA MENDENGAR LAGI MAHA PEMURAH

Bila haritu cakap dengan maryam saje je nak ajak dia makan nasi lemak malam, tapi tak tahu nasi lemak kat shah alam waktu malam yang sedap. Jadi malam tuh bedal nasi goreng jelah. Kempunan nak makan nasi lemak, saja saja je ajak .

Tapi Allah Maha PEMURAH, malam ni sebab mak dah ajak datang DBP, dengan rasa kepenatan setelah habis Orlando Tour tengah hari tadi, pening kepala ketiduran petang, ku gagahi jugak datang auditorium DBP malam ni. Nak cakap rezeki tuh memang rezeki, hahhaa sedang para penonton leka menonton bacaan puisi Asean, ku lihat berbungkus-bungkus nasi lemak tidak di sentuh, jawabnya ajak ainul makan dan maryam makan. Walaupun kecil, memang sedap sambal dia, habis 5 bungkus aku bedal tadi, tanpa diganggu sesiapa, diberi pulak minum teh tarik , memang rezeki .

Aku sedar dan sedar, Allah MAHA MENDENGAR, setiap rintihan dan doa kita, tapi DIA minta kita sabar sabar sabar, nanti DIA bagi memang kaw kaw , tanpa kau sedar akan perancangan DIA . hahhaa dahlah sedap, free lak tuh. REZEKI AKU MALAM NI. ALHAMDULILLAH.

Aku rasa suatu nikmat bila dapat bermain lagu keroncong dengan baik

mengikut budaya dan keaslian pemuzik keroncong itu. Aku sampai di jogjakarta ingin juga menyelami seni muzik di sini. Tapi rasanya aku cuma nak tengok juga apa yang terbaik di sini.

Tapi malam pertama di sini, tak sia sia makan di kedai mee yang sedap di jogja. Hooo tengok satu kumpulan pemuzik keroncong yang hebat, memang serupa dengar dalam radio, dan mereka bermain dengan selamba, suara keaslian yang merdu,  dan paling tak boleh belah ialah gitaris nya itu memang mukanya dah tua, tapi gayanya bermain penuh dengan pengalaman . Paling sedap sekali ialah cara mereka miking alat alat muzik mereka dan keluar pada satu amplifier, memang terbaik dan ianya seperti mendengar dari radio.

Keesokannya aku terus membuka gitar, cuba bermain lagu, dan tidak sangka, idea mencipta lagu keroncong menjadi, terjadilah lagu keroncong Rumah Mesra Ceria. Nasib baik big deddy MKB memberi idea sedikit, dan sepanjanh perjalanan dalam bas, akhirnya satu lagu tercipta dari kecintaan nikmat dunia keroncong. Memang rasa puas hati. Esoknya terus rekod dan bikin vlog lagu ini. Puas hati, dedy very supportive untuk rekod lagu kami. Hehhe nantikan

Apapun keroncong ini satu lambang perjuangan, iramanya lembut dan syahdu, satu perjuangan dan kemanisan hidup bagi mereka yang berusaha keras mencari makna kehidupan. Alhamdulillah,  lepas ini mungkin lagu jawa pula tercipta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat