berai parboil

Sedap Ke Makan Beras Rebus ?

Alhamdulillah, hari ni isteri saya masak beras rebus, parboil rice  cap bombei, alamak sekali warna dia lain macam sikit. Aku mula-mula risau pula takut budak-budak ni rasa tak sedap nak makan, aku pun rasa lain macam je  beras nih Hahha. Wife kata bagus untuk kesihatan, ok takpa, aku cuba jelah, mana tahu leh jadi sihat. Oklah, hari ni je wife berjaya masak beras nih bersama dengan ikan kembung masak pedas.

KELEBIHAN BERAS REBUS  BERBANDING BERAS BIASA

SEkali aku kena hantar anak aku yang first tuh pergi sekolah, boleh pulak dia lupa pakai kasut sekolah, hadoi, takpalah, lepas tuh wife dah whatsapp suruh balik cepat rasa, sebab katanya Maryam makan habis kekenyangan, oklah, takpa. Aku pun lekas balik, apa lagi perut aku dah laparkan kejayaan. Oklah, sekali bedal sambal dengan ikan, beras rebus ni memang sedap, tak pelik sangat  rasanya berbanding beras biasa Jalaludin Hassan.

Wife aku pilih beras ni pun rasanya sebab ada pengaruh Cikgu nurul shaklee jugak. katanya bagus, jadi apa yang bagusnya ? Oklah untuk memudahkan korang melihat kebagusan beras nih, aku senaraikanlah kebaikan beras rebus. Ni aku ambil dari blog haji Md Said Salleh.

  1. Kurangnya kanji yang mana bagus untuk mengurangkan kandungan gula dalam badan anda.Dengan kata lain sesuai untuk pesakit kencing manis.
  2. Bila sudah kurang kanji@gula, maknanya anda dapat menjaga tubuh badan anda dengan ideal.
  3. Boleh mengurangkan kolestrol dalam badan. Boleh diet guna beras ni.Kesan jangka panjang, boleh kekalkan saiz pinggang.
  4. Mengandungi vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat.
  5. Mengandungi Mineral Magnese yang berfungsi sebagai bahan anti pengaratan dalam tubuh badan.Bahan anti pengaratan ni aku tak berapa faham.Nanti kena cari maklumat lebih lanjut.
  6. Menjaga jantung dan darah tinggi.Umur makin meningkat jadi memang patutlah kena jaga jantung dan darah tinggi.
  7. Kalsium lebih tinggi berbanding beras putih.Yang ni aku tak berapa pasti.Kalau betul, tentu bagus untuk tulang.
  8. Mengandungi selenium dan fiber/serat sebagai anti kanser. Maknanya dengan makan beras rebus ni, dapatlah kurangkan risiko kanser.

EAT CLEAN BOLEH KURUS ?

Alhamdulilah bagus untuk amalkan eat clean. Wife aku pun dia buat eat clean masa anak kedua, boleh lak dia kurus, lepas tuh dia boleh terberanak baik punya. Hahha dapatlah baby dahlia yang terbaru. Oklah, nampak tak ? Nak kesuburan tahap tinggi, kena amalkan permakanan yang sihat. Oklah, kalau nak tahu lebih lanjut lagi, korang contactlah wife aku untuk diet yang hebat.

0 comments on “Sedap Ke Makan Beras Rebus ?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge