FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Binatang Peliharaan GOOGLE yang Perlu Kita TAKUT

Binatang Peliharaan GOOGLE yang Perlu Kita TAKUT

Tajuk entry kali ini, cabaran blogging diteruskan lagi dengan menukar sedikit, bila cerita binatang yang paling takut, banyak sebenarnya nak cerita hehehe, tapi takpalah, hari ni, saya kasi tips lagi, binatang apa yang korang perlu berhati-hati, bila korang nak tulis blog, binatang ni memang google bela, ternak dan latih , makin lama makin pandai. hehehe. Cerita ni berpandukan kepada artikel orang putih yang ni.

1) Panda
Sepanda-panda Panda melompat, panda lagi orang terengganu. Memang betul, Panda antara binatang terawal yang dibela Google. Apa yang panda ni buat ? kalau panda yang ada kat Malaysia hanyalah duduk dalam zoo, buat muka comel dan bergelak ketawa. Panda google pulak kena kerja keras, dia mesti cari orang yang buat artikel kurang kualiti, artikel spammy, turunkan blog orang tuh. hahha, nampak tak, panda ni makin lama makin pandai, mungki sampai jadi kungfu panda. 

Cara nak lawan panda ini ialah, tulis artikel berkualiti, banyakkan content yang fresh dan rajin rajin membaca dan menulis, memanglah mula mula tu nampak poyo, tapi lama-lama pun rasa memang poyo, 

2) Penguin
Hahhaah, jangan tak tahu, penguin pun google bela dengan baik, apa kerja penguin ni ? menari sakan ke ? hahaha itu penguin “kaki gembira” memang kerja dia menari, tapi penguin google diberi gaji untuk mengesan inbound link yang tak bagus. Hooo, memang dulu, ramai Black HAT SEO guna teknik inbound link ni, nak naikkan ranking. Tapi janganlah ikut perangai diorang, google dah bijak dah, takleh tipu inbound link.

Jadi kita pun kena belajar menari macam penguin, cek balik inbound link yang masuk ke blog kita, guna google webmaster tools. Oklah, so kenalah dapatkan inbound link yang berkualiti,dari website yang real, bernyawa. hehehe

3) Humming Bird
Binatang sejuk kat atas memang kenakan penalti kepada pembuat blog, tapi si burung ni pulak lebih kepada membantu pencari nak dapatkan maklumat yang betul. Oklah, kalau ada orang cuba taip dekat google, “berapa umur lyna noh”, humming bird ni akan keluarkan biodata lyna noh. Humming bird boleh dikatakan algorithm yang pandai, boleh membaca apa yang tersirat dalam pencari tersebut.

Jadi, bila menulis sesuatu topik, jangan terlampau fokus kepada keyword, tapi tulis dengan maklumat yang lengkap, atau penuh. Contoh nak tulis pasal biodata, produk, biarlah lengkap

4) Pigeon

Hooo yang ni sebenarnya agak baru jugaklah, binatang ni muncul, dia pun seekor burung yang tidak menghukum, tapi lebih membantu dari segi local search, maknanya nak bantu dari segi lokasi strategik pencari tersebut. So aku pun tak berapa faham sangat.

Selepas ini, boleh fokus kepada kawasan masing-masing. Contohlah pengedar kawasan mana, jadi kena buat blog betul-betul, jangan merapu

Kesimpulan
Kesimpulannya, kome tulislah blog betul-betul, dan ingat, jangan tulis untuk google, tulislah untuk pembaca, biar pembaca faham, tak kisahlah apa strategi pun, lepas tu update, hehehe. Oklah, jangan jadi robot sangat, happylah sikit. Kalau tengok Super Spontan pun tak boleh gelak, makanlah B Complex untuk kurangkan stress. Ok bye !!!

10 thoughts on “Binatang Peliharaan GOOGLE yang Perlu Kita TAKUT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat