DAVE MUSTAINE : Master of Riff

DAVE MUSTAINE : Master of Riff

DAVE MUSTAINE : MASTER OF RIFF
Semalam tak habis cerita lagi pasal riff thrash metal bunyi jazz, semua kena belajar dari abang dave mustaine. Dia punya style riff dari zaman Metallica, dan Megadeth memang stylo. Boleh kira teknik riffing mustaine ni ada banyak lah. Kebanyakkan thrash metal mesti tangan kanan kena pantas, hahahha. 4 style dia paling aku ingat.
1. MELODIC RIFF 
Yang ni dia punya faveret, banyak lagu megadeth dia suka style riff ikut melody. Biasanya part choruslah. Lagu paling power ialah Symphoby of Destruction. Lepas tuh kalau metallica lagu Phantom Lord. 
2. CHORDING RIFF
Kekadang banyak guna chord walaupun main metal, bunyikan satu satu note dalam chord tuh. Lagu holywars the punishment due tuh memang main chord. Tapi paling cool lagu train of consequences, hahaha yang tuh heavy
3. JAZZ RIFF
Yang ni sukar nak perasan, tapi semalam dengar balik lagu holy wars balik, dia pelbagai dari pwer chord biasa tapi tambah skt bunyi seventh, memang bunyi jazz, hhahha. Selain tuh lagu arrangement tuh macam sweatinf bullets tuh pun jaz jugak
4. PENTATONIC
Ni makanan Dave Mustaine sepanjang hidup dia. Kalau takde pentatonic riff , bukan mustainelah, hahahha. Dalam metallica , lagu junp in tthe fire tuh kena nyanyi sambil main riff pentatonic. Tuh ok, nak lagi dasyat lagu metal militia, pekat gila pentatonic dia, sambil nyanyi, pentatonic dia memang menyengat dan ganas

Faiz Saaid

Seorang yang kacak berambut kerinting yang suka menulis idea merapu. Kalau ada cerita, semua cerita dia nak ulas dengan pandangan mata beliau yang sepet

This Post Has 5 Comments

  1. Leading web hosting company in UAE offer free domain in shared packages. Cheap unlimited dedicated windows cloud and Linux server provider companies in AE. Managed Cpanel reliable prices plans top 10 sites features.
    Dubai Hosting Web

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu