FARADAY VS MAXWELL

0
FARADAY VS MAXWELL

Michael Faraday yang jumpa kaitan elektrik dan magnet yang sebenarnya saling berkait. Dari magnet, kita boleh hasilkan elektrik, contoh macam dynamo basikal. Tapi dengan elektrik jugak kita boleh hasilkan medan magnet yang kuat. Tapi faraday ni kira hebat lah sebab jumpa perkaitan nih. Tapi tak cukup bagus kalau tahu ada perkaitan je.

Jadi time ni James Maxwell yang bijak matematik berjaya menulis formula perkaitan elektromagnetik, yang kita panggil Maxwell Equation. Hahhaa formula ni yang membantu Einstein jadi orang paling genius dalam dunia.

Jadi soalan dia, korang suka jadi Faraday atau jadi Maxwell ? Faraday ada idea, tapi Maxwell pandai sampaikan idea.

LEAVE A REPLY

CommentLuv badge