FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

i-sinar Kategori 2 Penyelamat Rakyat Malaysia ?

i-sinar Kategori 2 Penyelamat Rakyat Malaysia ?

Nampaknya akan ada harapan sinar lagi kepada rakyat Malaysia darurat yang berharap pada kategori 2 i-sinar. Macam biasa, lepas abah umum darurat semalam, ramai yang minta untuk dapat i-sinar kwsp tanpa syarat. Takpa jom baca komen netizen tentang masalah i-sinar

sepatut nye bagi dekat semua golongan B40 yg berpendapatan 3 ribu kebawah setiap bulan,bukan nye letak syarat pengurangan gaji 30% ape sume tu,mengarut betul laa syarat mcm ni..habis tu kalau org gaji 10k setiap bulan,potong 30% masih boleh dapat 5k keatas lagi,kami yg gaji 2k ni tkde pemotongan 30% trus tk dapat..patut ke mcm tu woiii

Ya allah permudahkan urusan kami ya allah…bagi lah ceo dan pak menteri kesedaran yg rakyat malaysia sgt² memerlukan duit,utk trus hidup,hapuskan kan smua syarat² pelik yg dy org nak… Aminnn

Pengurangan gaji pokok 30%? CEO gaji RM45k, kalau 30% kurang pon still ada RM31k. Terjejas teruk CEO tersebut. Kesian dia. Dia wajar menerima i-sinar. KWSP wajib bantu. Anak2nya sekolah berbayar semua. Kereta2nya mewah perlu disetelkan. Manakala, tukang kebun yg bergaji RM1500 tidak dipotong gaji sama sekali. Dia masih dapat RM1500 sebulan. Dia lansung tidak terkesan dan adalah haram samasekali utk menerima i-sinar. Anak2nya sekolah pun percuma. Baju2 boleh recycle. Motor buruknya hanya perlu tukar spark plug jika tak hidup. Pandai2la nak hidup!

Klu org cakap KWSP ini bodoh,nanti tahu pulak marah..ini keje salesman mcm mana..commission dah kurang..basic kita org hanya rm1200..mcm mana nak bayar commitment semua..nak tapis konon..org yg duduk kat kwsp boleh la cakap bnk..sbb gaji tinggi..ini pun x nak bg rakyat kuarkan duit sendiri..takut nanti bonus dia org terjejas sbb dah x de duit nak bayar gaji dia org sendiri kot.

Surat sokongan pun majikan susah nk keluar kan..sbb majikan kaya raya mereka tak terjejas…pegawai atasan gaji belas ribu…yg bawah ni lah terjejas ot takdo..kang klu mogok kena pulak buang kojo pasal nk surat. Pelik malaysia ni semua nk surat menyurat..dokumen bagai. Mano menteri menteri cerdik pandai..Dah jadi menteri duduk celah ketiak bini ..haram nk kok membantu org nk keluar KWSP yg terjejas

Menteri dgn Ceo kwsp mne lebih bsr..menteri tlg bunyi skit. .klau x jmpe next PRU..

I Sinar kali ni jadi lebih I Malap…. nak dokumen lg time2 covid ni… kasihan staff kwsp layan tuntutan kerja oleh pihak pengurusan yg x bertanggungjawap… staff yg semak dokumen lebih terdedah dengan bahaya kuman2 dan virus pada dokumen2…. mmg akan ada kluster SUPER KWSP nanti.

Siapa la nk dngr luahan hati kita… Klau senang x yah keje dh.. Ni mengaharap kn gj 1100 sbln je… Nk mohon pun ssh sngt.. Bnyak syarat la

Ok boleh … so lepas ni xyah lah mncarum … sbb xde spe dh nk mnyokong… ni namanya DARURAT… x perlu pertikaikan ada sokongan atau tak… dgn keadaan brg semua mahal.. bkn nk kluarkn semua… pikir logik dn belas kasihan

Alasan Kita nak keluarkan kwsp walaupun sekarang nampak tidak terjejas..1. Kes semakin meningkat bila2 masa sahaja kerajaan buat pkpb..2. Tempat kerja diperintahkan tutup kerana kes bertambah…3. Pengurang pekerja iaitu diberhentikan kerana kuasa Beli berkurangan…tiada keuntungan. ITU kenapa Kita mahu keluarkan ibarat sediakan payung sebelum hujan……. Kalau sudah Mati kena covid buat apa simpan untuk hari tua nanti…

Statement plg bangang dari ceo – ramai yg akan papa kedana bila kuarkan wang kwsp 10k…mcm dia plk yg tentukan rezeki nasib msa dpn seseorang.

Saya betul2 down sangat2 tak tahu nak kata apa sebab mereka tak rasa apa yang kita rasa.. kewangan kita kita sendiri lebih tahu bukan CEO botak tu… menyusahkan dan menambah beban fikiran

Kenapa perlukan tu semua?.EPF kan ada rekod pencarum..klu potongan EPF berkurangan start pkp..means pendapatan dia terjejas la..hmmm

Mcmne ye kalau xuplaod dokumen sokongan? sbb baca dia punyer syarat haritu tulis ‘ATAU’.. aku isi hok slip gaji sebelum & selepas pengurangan jela. Hok dokumen sokongan tu ingatkan xpyh isi xpe. Base betol lah KWSP neh. Menyusahkan rakyat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat