Ilmu Terpenting Elon Musk

Ilmu Terpenting Elon Musk

Siapa tak kenal Elon Musk?

Elon Musk bergelar manusia terkaya didunia pada tahun 2021 membuktikan kerjaya sebagai usahawan adalah No. 1 di dunia.

Sekarang ramai yang berlumba-lumba nak berjaya macam Elon Musk. Perkara yang baik tak salah untuk dicontohi apatah lagi ianya berlaku didepan mata zaman ini.

Elon Musk juga memperlihatkan teknologi sebagai alat untuk berjaya, impian yang luar biasa menjadi pendorong, dan yang paling penting adalah ILMU.

Elon Musk telah belajar ILMU yang berharga seawal usia 8 tahun.

ILMU apa tu?

Jawapannya, ILMU komputer.

Ilmu komputernya bukan sekadar tekan-tekan keyboard tapi Ilmu membina platform game.

Jadi dari kecil Elon Musk sudah didedahkan dengan mindset creator atau developer yang menjadikannya sekarang telah membina sesuatu yang pertama didunia.

Ini cerita sebenar yang terbukti.

Sekarang ramai developer melihat peluang untuk membina satu platform yang bermodul supaya ramai kanak-kanak boleh memiliki daya berfikir seperti Elon Musk, Bill Gate, Mark Zukerberg, dll.

Terhasil lah teknik berfikir cara komputer atau “computational thinking” yang telah diperkenalkan pada tahun 2014 oleh Wing and Jeannete.

Teknik ini digunakan untuk menyelesaikan masalah yang kompleks dan boleh dipraktikkan dari pelbagai bidang dan kerjaya termasuk kanak-kanak.

Di sini RoboiGent menjadikan electronic dan microcontroller, arduino sebagai alat untuk melatih daya berfikir ini. Kerana alat electronic ini menjadikan kanak-kanak boleh melihat, merasa, dan mendengar sendiri dengan lebih jelas berbanding simulasi 3D.

Like dan Follow rapat-rapat page @Roboigent untuk mendapat informasi yang menarik berkaitan teknik berfikir ini.

kredit : Asrul Adam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat