Isu Dreamy Foundation Atomy

Isu Dreamy Foundation Atomy

ISU DREAMY FOUNDATION

SETIAP ORANG KAYA seperti founder syarikat termasuk Atomy, Amway, Mary Kay dan banyak lagi akan membantu penganut agamanya melalui Yayasan yang mereka sendiri tubuhkan. Tujuannya adalah untuk membantu mereka yang memerlukan dikalangan masyarakatnya. Mendidik orang di tempat nya. Sebab jika dilihat sejak 2009 Atomy bermula di Korea dan USA. Jadi semua sales Atomy ketika itiu daripada sana. Maka wajarlah mereka salurkan kepada mereka yang ada disana. Tetapi bantuan daripda Foundation ini juga sampai kepada negara Islam. Mereka menghantar bantuan bagi membina sekolah di Selatan Sudan. Sebuah negara Islam yamg 97% Muslim.

Mereka bukan membiayai sebuah organisasi yang bertujuan seperti menghina, memerangi atau memusuhi Islam. Islam tidak pernah menghalang sesiapa pun untuk membantu penganutnya. Jadi penubuhan foundation itu adalah bagi tujuan memberikan bantuan dan pendidikan.

Kita kena ingat, Atomy ini syarikat Global hingga hampir 20 buah negara. Website itu bukn dibaca okeh kita sahaja tetapi juga oleh orang di Amerika, Canada, Australia, New Zealand dll yang penganutnya Kristian.

jawapan sy ringkas..

1) Duit mereka, ikut suka mereka mereka nk buat apa.. Banyak hadis dari sumber sahih menyatakan Rasullullullah berusrusniaga dengan org yahudi dan baginda tak bertanyakan pon tentang kemana duit itu akan pergi. Sedangkan Rasullullah tahu yahudi akan menjadi musuh islam kelak. Malah Rasullulluh pernah mencagarkan Baju besi baginda yg digunakan hanya untuk berperang kepada yahudi.

2) Setiap org akan membantu agamanya.. org Islam bantu org islam, org kristian akan bantu org kristian, org budha akan bantu org budha. maka pengasas Atomy adalah kristian, maka tak peliklah dia bantu pertubuhan kristian.

3) Kalau risau, pengasas whatsapp adalah yg perjuangkan yahudi, Pengasas FB beri bantuan pada yahudi, samsung, honda, semuanya berikan sumbangan dan dana kepada agama mereka.. maka boleh stop gunakan barangan buatan org bukan islam ini sbb semuanya memberi sumbangan kepada agama mereka. Ni hanfon yg tengah baca jawapan sy ni jenama apa?

4) Setiap agama mengajar kebaikan..jadi mereka nak derma dan tubuhkan yayasan utk agama mereka terpulang..itu duit mereka.. Namun jika dalam Atomy duit itu digunakan untuk memusnahkan Islam, bunuh islam secara terangan, jgn risau, semua org islam akan bangkit meninggalkan Atomy serentak..sy org yg pertama.

5)Isu ini ditimbulkan oleh pesaing yang takut kepada momentum bisnes Atomy yang begitu rancak dan diterima baik oleh orang Melayu disebabkn sistem dan konsep bisnesnya yang sangat adil dan terbukti berjaya membantu ramai orang Melayu cipta pendapatan.

Sedangkan selama ini Amway, Mary Kay, 7 Eleven, google, Microsoft, Apple, Facebook secara terang-terangan dan terbuka juga menyumbang kepada gereja dan agamanya.

Tidak pula kita berhenti daripada menggunakan produk mereka. Kenapa apabila Atomy jadi isu? Sebab Konsep bisnes Atomy akan menyebabkan KERUGIAN kepada Golongan Kapitalis yang mengaut keuntungan bagi diri mereka sahaja. Sebab konsep Pengguna Bijak yang memjadikan Pemgguna Kaya bakal memgurangkan untung mereka.

Kesimpulannya :
Kita tak akan jumpa syarikat yang bukan Islam memperjuangkan Islam… begitu juga sampai kiamat pun kita tak akan dapat menggoogle syarikat org Islam memperjuangkan kristian @ lain2 agama.

Jadi isu2 agama ni tak perlu timbul sepatutnya, kita bukan nak sampai tukar agama bila bermuamalat dgn org bukan Islam.

DTA/AFYAN

5 thoughts on “Isu Dreamy Foundation Atomy

  1. South Sudan dan Sudan negara yg berlainan..South Sudan penduduk Islam cuma sekitar 6%. Di Sudan yg 97% Muslim tuan..

    1. Betul tu tuan. Maklumat ini adalah mengelirukan dan perlu dibuat pembetulan oleh penulis. Dreamy Foundatian adalah pertubuhan Kristian yang menjalankan aktiviti keagamaan dan misi kemanusiaan untuk masyarakat beragama Kristian (mungkin kerana pengasasnya juga beragama Kristian). Ia juga tidak mengganggu agama Islam dan tidak memurtadkan orang-orang Islam di negara Islam.

  2. Bukankah pengasas Atomy Park Han-Gil mengasaskan Dreamy Foundation yang terang-terang memperjuangkan kristian?
    Cuba kita samakan fatwa Syeikh Yusuf al-Qadrawi yang tidak menggalakkan umat Islam menziarahi Baitul Maqdis sekarang ini kerana akan menyalurkan kewangan untuk orang zionis yahudi yang menindas umat Islam. Barang-barang yang kita beli dari atomy pula akan disalurkan kepada Dreamy Foundation yang membawa agenda kristianisasi.
    Bagi saya yang serba hina ini, baiklah kita tinggalkan perkara syubhah ni. Banyak lagi cara nak cari duit kan?

    1. Allahu.. bijak nya kamu ni..bijak pun takut dgn kristian ker, jahat ke kristian tu.. kan ke Islam tu yg terbaik , sunnah utama kan dakwah, mcmana nak dakwah , belum kenal lagi dah cop founder tu jahat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat