FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Kelantan vs JDT – Lagi Pendedahan Masalah Bola Sepak Negara

Kelantan vs JDT – Lagi Pendedahan Masalah Bola Sepak Negara

Kelantan vs JDT. Salam sejahtera semua. Macam biasa saya suka bangun pagi, dan akan menyiapkan satu entry blog, sebelum memulakan tugas lain, mengendalikan family Rumah Mesra Ceria dan sebagainya. Alhamdulillah, semalam ramai juga ahli family yang datang. Macam biasa kaum bapa, kalau tak sembang bola tak sah. Paling menjadi tumpuan tentunya kejayaan Kelantan melauk JDT 6-1, satu jaringan yang rasanya sukar untuk diterima oleh peminat JDT. Bagi Kelantan, Stadium Kota Bharu, memang jadi kubu kebal The Red Warriors yang penuh dengan elemen semangat dan psiko kepada pelawat. Apapun, rasanya kali ini saya macam biasa suka untuk menulis cerita Kelantan vs JDT. Kiranya ini kali ke 3 saya menulis tentang perlawanan ini.

Kelantan vs JDT

Pasukan JDT tiada arah tuju ?
JDT seolah-olah hilang fokus, bila membiarkan piya, indra dan zairo menguasai permainan sepanjang perlawanan. Kesilapan besar  JDT ialah mereka tidak tahu, sama ada mahu menyerang atau bertahan sambil melakukan serangan balas. Biasanya, kalau mereka betul betul merancang, sudah pasti Kelantan boleh tewas dan tersungkur di Kota Bharu. Ke mana perginya Safiq Rahim, hilang dalam radar permainan, Safiq tidak berjaya membimbing barisan tengah JDT untuk menyekat kemaraan Dickson, Piya dan Indra yang ternyata bermain dengan kelas tersendiri dan penuh dengan pengalaman. Barisan tengah JDT pula nampkanya diberikan satu pengajaran yang berguna, dan 6-1 ialah satu memori yang akan ditelan oleh Mat Yo dan rakan-rakannya yang gagal bersaing dari segi mental untuk menyekat Kelantan ke separuh akhir, walaupun mendahului dengan agregat 2 gol !!

Obina Sepatutnya Di layangkan Kad Merah
Kalau kita ikut betul betul cara permainan Obina, rasanya Obina memang terlepas dari hukuman berat, kerana pengadil perlawanan hanya melayangkan kad kuning, walaupun sebenarnya situasi itu amat berbahaya. Rasanya, kalau diikutkan pengadil FIFA dalam perlawanan seperti BPL,dan UCL, tindakan Obina rasanya boleh terus kepada perintah keluar padang, kerana ianya ditambah dengan tindakan terpaksa bermain dengan terjahan keras kerana tidak mahu Safee Sali bebas untuk menjaringkan gol. Apapun pengadil lebih tahu keputusannya, jadi takpalah. Walaupun begitu, Obina berjaya juga mencetak gol pada malam itu.

Dickson Tidak Profesional
Pada akhir babak perlawanan dengan JDT yang terus layu tidak dapat melawan lagi, Dickson dengan sengaja melakukan aksi yang tidak profesional, dengan menimbang bola, seolah-olah mempersendakan pihak lawan. Tindakan itu pula diikuti dengan Obina yang juga bermain secara fancy, seolah-olah mempersendakan pasukan JDT. Tapi apapun, dalam sejarah perlawanan Piala Malaysia, ada pemain yang dikenakan kad kuning, kerana duduk di atas bola. Sikap begini bak kata Nazab Hizan, perlu dielakkan oleh pemain profesional. Sedangkan kita sendiri pernah tengok bagaimana Iker Casillas menyuruh pengadil memberhentikan perlawanan lebih awal, kerana tahu Italy sudah tidak mampu untuk bangkit dari mengalahkan Sepanyol. Iker tahu, mereka boleh menang, dan tidak mahu pasukan Italy dipersendakan dan tidak mahu pasukan Italy kalah dengan lebih teruk lagi. Pada perlawanan akhir tersebut, semuanya masih ingat bagaimana Sepanyol memalukan Italy dengan jaringan 4-0, dan Sepanyol menjuarai Piala Eropah .
Pasukan kalah dapat wakil Malaysia

Itulah hakikat bolasepak Malaysia. Mat Yo, Safee dan Safiq, akan melapor diri untuk perlawanan menentang bahrain, tapi Indra, Piya dan Farhan yang melauk team JDT, tidak pula mendapat tempat. Di mana silapnya pengurusan bolasepak kita ? Kenapa tidak memilih pemain yang betul betul perform dalam liga untuk menjadi pemain kebangsaan ? Adakah jurulatih kebangsaan pilih bulu ? Saya juga menantikan mana jurulatih yang sanggup panggil Indra Putra untuk beraksi kembali bersama skuad kebangsaan. Indra tak pernah pun menunjukkan sebarang kejatuhan, tapi Indra ada pengalaman, dan menjadi watak utama Kelantan untuk menjuarai Piala dalam 3 tahun ni. Jadi, di mana silapnya pemilihan pemain ini, dan perlawanan Kelantan menentang JDT ni adalah bukti kepincangan pengurusan bola sepak negara, yang tidak profesional dalam pemilihan pemain !!!

Tutup buku 2013

Tahun 2013 , adalah satu tahun permulaan, baby steps untuk JDT, merasai pahit manis sebagai satu pasukan yang dibentuk, untuk berbakti kepada rakyat Johor. TMJ nampaknya begitu serius untuk membawa JDT ke persada antarabangsa, dan sumbangan JDT kepada KEMERIAHAN bola sepak Malaysia amatlah di hargai. JDT memberi satu impak besar kepada pasukan negeri, kepada pengurusan, dan kepada pasukan kelab, bahawa, BOLASEPAK sekarang ialah SUATU PELABURAN, yang membuka banyak pintu rezeki bukan sahaja kepada pemain, malah penyokong turut merasai kehangatan dan limpahan rezeki hasil dari munculnya JDT dalam kancah bola sepak negara. Kelantan pula telah membuktikan, pelaburan jangka panjang, dengan mendidik pemain, adalah amat penting, bermain dalam satu pasukan, adalah kunci utama untuk terus memegang KUASA bola sepak tempatan. TSAM tentu berbangga digelar sebagai BAPA BOLASEPAK MODEN KELANTAN !!!!

KIJANG DIIKAT HARIMAU SELATAN
Keputusan perlawanan semalam berkesudahan dengan Kelantan seri menentang harimau selatan, darul takzim FC. Selain dari permainan yang agak menghiburkan, ada juga beberapa insiden, sampai penyokong harimau selatan terpaksa diiringi polis untuk keluar dari stadium. Aku yang duduk tengok kat rumah jelah, sambil sambil kemas ofis business kami untuk tahun baru ni. Oklah, rasanya keputusan semalam ialah kelatan seri dengan darul takzim fc, 1-1. Gol kelantan dijaringkan oleh farhan dan Dani Guiza menyamakan kedudukan pada separuh masa kedua. Aku seperti biasa nak komen sikit pasal perlawanan semalam.

FARHAN LEBIH LAYAK JERSI NOMBOR 10 MALAYSIA
Gol cantik farhan dari hasil gerakan tengah padang, membawa bola ke kawasan lawan dan seterusnya melepaskan tembakan cantik dan menerjah gawang harimau selatan. Kelibat farhan agak konsisten berbanding safeee sali, yang juga tidak kurang hebatnya dengan lipatan 2 kali dalam perlawanan serta beberapa peluang keemasan yang dimilikinya. Safee Sali seperti biasa belum menemui rentak permainan sebenarnya. Farhan juga memiliki banyak peluang, tapi disia-siakan.

PIYA DAN SYAKIR LEBIH MENYERLAH DARI SAFIQ RAHIM DAN AWE
Kelibat Piya dan Syakir dalam game kalini, membuktikan kelantan akan terus dominan, dan ianya satu isyarat kepada jurulatih malaysia untuk mengambil piya dan syakir untuk mengemudi jentera serangan Malaysia. Safiq dan Awe nyata tenggelam, dan tidak banyak menghasilkan gerakan-gerakan cantik. Dan juga beliau jarang menghasilkan tendangan jarak jauh berbanding piya yang nampak garang ketika menyerang. Malam tadi melihatkan kawalan bola piya lebih kemas, dan semestinya Syakir berjaya menjadi defensive midfielder dan ball winner terbaik untuk pasukan kelantan. 

KEITA MANJO DIBAYANGI DANI GUIZA
Keita Manjo masih mencari rentak permainan walaupun sekali sekala menghasilkan gerakan cantik dan passing menarik untuk farhan. Ianya tidak cukup untuk melawan pemain terbaik Darul Takzim FC semalam iaitu Dani Guiza, yang merembat kencang mengalahkan Khairul Fahmi Che Mat untuk gol penyamaan harimau selatan. Dani Guiza lebih cemerlang juga dengan menggerakkan serangan bertali arus ke kubu pasukan kijang, dengan Obi Nwaneri dan Daudsu terpaksa bekerja keras mengekang asakan johor. Yang paling menyedihkan ialah Keita Manjo terpaksa keluar dari padang kerana mengalami kecederaan dan nampak tidak cergas untuk perlawanan kelantan seterusnya.

PERSEFAHAMAN KELANTAN LEBIH BAIK
Kita boleh tengok, bagaimana team TSAM ni yang sudah dibentuk lamanya berjaya menghasilkan satu persefahaman yang baik untuk mengekang asakan harimau selatan. Fandi Ahmad juga perlu membuat sesuatu, supaya jurang permainan pemain bintang dapat diikuti dan disebatikan dalam pasukan selatan itu jika mereka ingin merebut piala liga super tahun ini.

JOHOR AKAN BANGKIT ?
Sekian sahaja untuk kalini edisi bola dari faizsaaid.com. Game semalam tidaklah mencapai tahap yang baik, bak kata haji zainal abidin rawop, cuma 60% sahaja. Tapi ia tetap menghiburkan, kerana perlawanan ini adalah epik yang akan berlaku kerana pasukan jolokan manchester city malaysia ini akan membuatkan semua peminat bolasepak tanah air akan tertumpu dengan kelibat mereka di padang. Dan tidak lupa juga cerita sensasi dari pemain bintang darul takzim FC akan mewarnai dunia bola sepak negara kita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat