Kelebihan Waktu Sahur

Latihan ramadan korang macam mana ? Semakin dilupakan ? ke dah lupa dah, ke tak faham langsung setiap amalan tuh ?
Bak kata seorang alim ulama, waktu sahur orang biasa ialah bangun makan isi perut kosong, sebab nak puasa. Tapi lainlah pulak waktu sahur orang beriman, diorang ni ambil masa untuk bertahajud, waktu ni paling best, udara segar, bangun pagi, sesuai untuk berdoa.
kelebihan waktu sahur
Jadi waktu sahur ini, janganlah tinggal ye, bukan untuk waktu ramadhan je, malah waktu bulan zul kaedah pun kena amal. Hhaha, macam aku try bangun sahur, awal sikit, memang rasa best, tapi nak kena tidur awal lah ye, ni aku tidur lambat pulak, tak kena dengan nasihat aku
Bila korang dah bangun awal tuh, amek masa untuk buat solat sunat, lepas tuh korang boleh siapkan kerja update blog, schedule post, tak pun siapkan task ‪#‎tsunamishaklee. Hhahaha, macam akulah aku dalam group #‎hunt2shaklee‬. Best pulak buat task ni hari hari. Layan siut.
Jadi, kesudahannya, nak urus masa, nak rasa masa banyak, kena bangun waktu sahur nih, hahha, sebelum subuh ok ? Kalau terlebih rajin, lelaki terus siap pergi berjemaah di masjid, power tuh.
Ada satu faedah lagi , umar al katab kata bangun tahajud ni boleh bagi badan kita sihat dan kuat. hahhaa. ye, ada logiknya, sebab macam aku cakap tadi, udara dia nyaman segar, kau hirup udara tuh masuk kepala otak kau, kan banyak oksigen masuk ? ye tak ? Lagilah orang kaji time ni sesuai sangat nak selaraskan otak kau dengan ke level gelombang frekuensi alfa. frekuensi alfa ni bagus untuk fokus dan berdoa kepada Allah.

2 comments on “Kelebihan Waktu SahurAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge