FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Kesilapan Kajian Malaysia Gemuk

Kesilapan Kajian Malaysia Gemuk

Dalam poster terbaru menunjukkan malaysia menjadi juara obesiti di kalangan negara Asean. Menjadi agak pelik di sini ialah kerana malaysia ialah sebuah negara yang dipimpin oleh orang tak kafir.

Kalau ikut rukun Islam, PUASA di bulan ramadhan selama sebulan bagus untuk kesihatan. Bukan itu sahaja, lepas puasa ramadhan, ada puasa 6, ada lagi puasa sunat Isnin Khamis, dan jugak puasa awal Zulhijjah. Ada lagi power puasa hari putih tengah bulan.

Itu belum lagi kalau ikut Alquran, banyak ayat ayat yang melarang manusia mendekatkan kepada kemusnahan. Makan makanan thoyiban, jangan merosakkan diri, dan sebagainya. Makan dalam keadaan sederhana dan jangan melampaui batas.

Ikut sunnah lain pulak, rasulullaj makan berhenti sebel kemyang, makan sedikit, ada sahabat yang jarang makan daging, dan Umar alkhatab pernah tegur orang yang perut buncit, nanti jadi malas beribadah.

Boleh kata sebenarnya banyak ajaran dalam Islam mementingkan diet dan kesihatan, sepatutnya rakyat malaysia takkan obes punya.

Tapi bila ditengok di kembali pada gambar di bawah nih, mungkin jugak pengkaji salah mengambil sample. Mungkin sampel data ni di ambil pada orang Kafir. sebab tuh data menunjukkan Malaysia tertinggi. Kalau ambil sample pada orang tak kafir, tentu obesiti Malaysia paling rendah sekali.

So masalah ni ialah kajian ni tak tepat, sebab ambil sample orang kafir banyak.

#malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat