FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Kisah Abang Courier Cari Mainan Untuk Anak

Kisah Abang Courier Cari Mainan Untuk Anak

SAYA DITAMPAR OLEH SEORANG ABANG COURIER 😥 WAKE UP CALL FOR ME…

Panjang cerita ni, jarang laaa saya menulis panjang, slalu copy paste je… Tpi skali skala apa salah nyaaa…😊 Ceritaaaa nyaaa mcm niiii…..

Last week hari yg agak penat, mengadap komputer siang malam, ada paper work kene settlekan.. mengeluh laa aku, padahal sebelum ni xbyk keje tak pulak bersyukur..hehehe… Penat otak ngadap komputer ni…hari hujan fuhhh besss tidoq niii..heheeh

WORK FROM HOME .. main2 ngan anak skit… Biasa laa main mcm2. Abis segala mainan ku punggah, nak bg depa senyap skit…sementara otak kasi lega skit…hehehe itu laaa upah nyaaa…sebakul mainan, then settle…heehe..

tiba-tiba….PIN PINNN…PIN PINNNN…. Bunyi hon motor, aduhh sape lakk niii…. Aku tgk kat tingkap, oooo Abang Courier…. umur dalam 40an kot..aku capai mask, keluaq utk amik barang….

Abang Courier : assalamualikum dikkk barang dik… (kecik matanya, dok sengeh kot, xnampak sebab dia pakai mask)

Aku : waalaikumsalam..yaaaa berehhh bang… Sign sini ya bang?… Orait siapp bang…

Abang Courier : dik, ty skit dik, tuan rumah tu ade kat umah ke? (Sambil tunjuk rumah jiranku).. Sy bgi salam xde org jawab…

Aku : mungkin keje kot bang time ni, kenapa bang? Nak anta barang ke? Bg kat saya pun ok…

Abang Courier : eh tak, saya dari minggu lepas tgk ada mainan kat belakang tuu, mcm tak guna jee, sy igt kalau nak buang, saya nakkk…tapi nak mintak segan lak..hehe (Kecik lagi mata dia, sengeh lagi)

Aku : ooo, xsure juga bang….lama dah kat situ, nnti saya cuba tanyakan, meh no tel abg, saya call abg kalau saya jumpa tuan rumah nnti… Abang, abang nak nak wat pe benda tu bang?…. (Aku nak sure kan sebab slalu org ty besi, tin or kotak sebab nak jual, tapi risau gak nak ty direct, ty kene berlapik juga..hehehe)

Abang Courier : mmmmmm…. xde apee laaa dikkk, saje igt kalau tak guna, nak bawa balik bagi ANAK SAYA…..

Akuuuuuu tewassssss…. Checkmate….Abis…. Mendengar itu, jantung aku terus rasa mcm terhenti seketika… Dada aku terasa sempit, senak macam DITUMBUK…. aku kelu terus, dan Abang Courier berlalu pergi…

Aku masih berdiri, sambil pegang bungkusan, mataku tak lekang dari melihat Abang Courier bermotor dalam hujan sehingga lenyap dari pandangan….

Aku masuk umah, sembang ngan wife, amik kunci kete, shooottt keluar…dalam sejam aku call abg tu….

Aku : helo bang, saya sembang ngan abg tadi, abg balik dah? Umah kat mana bang? Tunggu sat banggg…saya dapat dah mainan tu, nak bgi kat abg ni…

Abang Courier : Nak balik Serian ni, saya tunggu kat batu 7 ni, kat sekolah, mai laa dik, saya tunggu…

Sampai aku kat dia, dia lambai, dia masih igt kereta aku kottt…aku kasi high beam….

Aku turun, hujan renyai dah masa tu, mainan biar dalam kete dlu… sembang belakang van company dia, motor dah pulang kat company katanya…balik Serian bawa barang lak utk esok…

Aku : banggg dapat dah banggg mainan tuuu…

Abang Courier : Alhamdulilah…tima kasih laaa dik, susah lak menghantar ke sini….

Aku : alaaa dekat jeee bang…

Aku pun bawak keluar mainan tu…. Abang tu pandang mata aku muka nya berubah, aku balas dengan senyuman…

Aku : bangggg, sy tgk tadi mainan tu ada rosak skit… Saya beli baru utk abg yaa…(sambil sengeh kambing)…. Bukan sedekah bang, ni hadiah utk anak abang….

Aku sebut jeee perkataan ANAK…..sapppp abg tu tekup mata dia sambil duduk kat belakang van… Memandang ke bawah… Tak berkata apa selama seminit ..aku biarkan sahaja tak berkata apa… cuma 3 perkataan aku dengar sayup dari mulut nya….

Abang Courier : Allahuakbar… Allahuakbar…. Alhamdulilah…

Abg tu menangis, n cuba tolak perlawaan ku sebab malu katanya..

Aku : bang amik bang..utk anak, bukan sedekah tapi hadiah, saya bukan anak yang baik bang, dengan mak ayah saya, saya kadang2 kebih kurang, bila tgk abg, teringat susah nya ayah n mak saya.. mcm ni dlu kot nak besarkan saya… Dah besar, dah kerja, saya jadi lupaaa…saya igt saya susah dah konon…tpi sy lupaa ada lgi susah… Abg amik ye, nnti kalau x amik, saya nak jawap apa dengan Allah, saya ada duit skit, xbanyak sgt, tapi cukup beli mainan utk anak saya, kadang2 dorang campak campak je bang…abg pulak berminggu, bersusah nak dptkan… Terima ye banggg….

Alhamdulilah dia terima, semoga Allah membahagiakan kita semua ♥️

Kredit: Wazirudin Zainudin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat