FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Nice Sharing From Neelofa

Nice Sharing From Neelofa

Nice sharing from Neelofa :

✅ Setiap hari bangun awal sikit sebelum Subuh untuk buat solat-solat sunat. Lepas Subuh dia akan stay lebih kurang 2 jam untuk mengaji, baca kitab & dengar ceramah online.

✅ Neelofa ada buat eksperimen dekat diri sendiri, kenapa selama ni dia buat solat tahajud sampai menangis-nangis tapi tak terkabul doa, rupanya ada dua sebab yakni pemakanan dan pakaian dia.

✅ Pakaian dia kata agak susah nak follow guideline sebab terlibat dalam bidang industri fashion tapi slowly dia ubah, labuhkan tudung dan pakai stokin. Ramai orang lupa nak jaga aurat kaki, walhal Allah sedang murka. Sebab tu rezeki sempit, masih buat dosa setiap hari.

✅ Makanan pulak, makan dekat tempat yang betul-betul diyakini halal bukan syubhah. Kadang restoran ada tulis pork free tapi belum tentu halal, so jangan makan dekat situ.

✅ Sentiasa utamakan akhirat, slow-slow tinggalkan hiburan. Ada yang tanya dekat neelofa, dia tak takut ke one day peminat lari, dia tak femes lagi, dia kata dia tak menyesal sebab semua Allah yang control, kalau dia terpaksa tinggalkan industry dia sanggup sebab dia tahu kalau dia cari Allah, dunia akan ikut dia.

Menarik sharing dia ni. Sebenarnya kita semua dah tahu amalan-amalan ni cuma tak istiqamah setiap hari, bila Allah datangkan orang-orang macamni untuk buka mata kita baru kita terbuka mata hati untuk buat balik.

Macam tutup aurat tu, tak perlu drastik. Cuba buat dulu 40 hari pakai stokin tanpa gagal insyaAllah hari ke-41 korang akan rasa janggal bila keluar tak pakai stokin. Ini yang Nurul rasa dulu masa awal-awal nak istiqamah pakai stokin. Mak punya pesanan pasal aurat kaki ni masih terngiang-ngiang….

“Kesian kaki kita dekat akhirat nanti menangis sebab kita tak tutup dia bila keluar…”

Moga bermanfaat untuk semua! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat