FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Pergi Kelas Motivasi Asyik Stress Banyak Kali Memanjang

Pergi Kelas Motivasi Asyik Stress Banyak Kali Memanjang

Pergi Kelas Motivasi Asyik Stress Banyak Kali Memanjang. Bukan nak cakap sesiapa tapi aku nak cakap kat diri sendiri jugak. Kau pernah ke kelas yang membakar jiwa kau ? Contoh kau pergi kelas macam macam magnet rezeki, magnet kekal, magnet kematian, dan mcm mcm lagi. Oh ok asyik pulak stress lagi ?

Pergi Kelas Motivasi Asyik Stress Banyak Kali Memanjang

Paling penting, sebenarnya kita kena selalu beringat berzikir baca quran, dalam tuh pun lagi banyak motivasi. Ada satu bagus lagi pagi pagi pergi bersenam aktif dan tolong orang, itu pun motivasi. Tapi dah cukup ke buat semua tuh ? Hooo belum lagi.

Saintis menemui SEROTONIN, hahhaa ni cecair baik punya dalam neuron transmitter dalam otak. Cecair ni dikatan punca kepada kehidupan yang lebik baik, lebih tenang, lebih bermotivasi. Kekurangan cecair ni membawa kepada kemurungan, stress, dan macam macam lagi, yang berkaitan dengan psikologi negatif dan ketenangan bukan sekadar zikir, tapi juga permakanan yang sihat.

Saintis termui lagi, asid amino bagus untuk penghasilan serotonin dalam otak nih. Tambahan lagi vitamin yang baik seperti lecithin, omega3, vitamin b kompleks dan elektrolit, yan cukul, buatkan otak kita cerdas, dan baentiasa rileks dan cool. Sebab tuh orang pening kepala, bagua makan vitamin b compleks . Lecithin pulak bagus untuk funhsi otak dan memori. DHA dalam omega 3 bagus untuk memori dan elakkan alzeimer dan macam macam lagi.

Jadi, kalau rasa dah cukup bermotivasi, tali masih marah marah orang, depreasi, kena check balik nutrisi, ok ?

Kelas Power Paling Bersejarah

Hari ini kelas power paling bersejarah yang saya pernah ajar, tak sangka, kami akan team up dengan cikgu nurul dan semua adik beradik supermoms yang lain untuk bergabung meletup menjayakan kelas blog ni, walaupun masa  tulis ini, kelas tengah berlangsung. Nampaknya suasana meriah dengan kehadiran ramai geng geng supermom yang datang melaka,  cheras, klang, seremban, gopeng,ipoh, manjung dan kuching.

Antara initpati penting dalam kelas blog tadi ialah KUASA PENUH yang ada pada sesebuah blog, jadi, bila ada blog, kita nak letak apa boleh, nak letak muka adik ipar najib pun boleh. So kat sini, nak letak bunga bunga, taman, atau gambar songkok warna warni adalah pilihan kita. Kalau facebook, mark zukerberg yang kawal semua algortihm tuh.

Oklah tu sahaja untuk sesi  pagi, petang ni sambung kelas lebih mantap lagi, iaitu kelas menulis karangan blog dan sedikit teknik penggunaan keyword SEO. Ok bye !!!!

Kelas RMC

Pada hari Ahad bertarikh 5/1/2014, jadilah satu sejarah penting dalam aktiviti rumah mesra ceria RMC, di mana kami anak beranak berkelana untuk memberi sedikit tunjuk ajar kepada para anak cucu cicit kami dalam RMC. Aktiviti kami dimulakan dengan kelas blog di Ampang di rumah abang saudara saya dr Harris Shah dan seterusnya ke rumah Zana, yang baru je naik rank Sr Supervisor. Cerita yang dihuraikan seperti di bawah

Kalau nak cerita Ampang dengan sejarah hidup aku ni memang ada, sebab family babak aku, sebelum pindah shah alam, memang menetap di Ampang, dan kakak aku yang sulung sempat bersekolah di Ampang. OKlah, tapi kali ini, kami melawat abg sedara saya yang baru je 2 bulan menjadi SID. Dalam masa ni, saya dah tolong dia tukar template yang baru, lebih cool dari template yang lama. OKlah, selain itu saya share sedikit tentang SEO, dan ajar dia melihat keyword yang masuk ke blognya. Apapun dah cabar dia untuk naik rank bulan ni, bolehlah merasa 1 gram goldbar !!!

Selepas habis berborak dan bercerita dan berkelas dan makan sedap di Ampang, kami terus bergerak menuju ke Ampang. Nasib baik pakcik WAZE ada tolong, biasalah, cara paling mudah nak ke Putrajaya ialah dengan keluar ke MEX, melalui AKLEH. Sesat juga, biasalah, tak pernah cuba , dan memang dari dulu masih tak reti jalan kat Kuala Lumpur yang penuh pancaroba. Anak cucu cicit team ALT, MMC, dan team Ismaliza, TAK TAHU LAGI, TTL, telah datang, masa tu kami bincang dan sedikit sharing tentang SEO. Sebelum ke otimize keyword, saya suruh mereka membuat observation tentang SEO, kata carian dan result yang keluar di pencarian google. Jadi kat situ saya dan para para sakura faham dan tahu apa itu SEO dan macam macam lagi.

KAT MANA NAK BACA PEMIKIRAN MEREKA NIH ?

Sesi paling penting sekali ialah makan rojak UNITEN dan kek ais skrim yang sedap yang dibuat oleh Suriati Abdul Halim, piut kami, hehehe, memang sedap dan boleh diperbaiki dengan gunakan produk macam Meal Shake atau Cinch. Hadiah khas untuk yang naik rank dan efektif. Tahniah kepada Ana Lyana, Zana dan Isma, semua ni satu row terus, hehehe. MEmang superb dan fantastik sungguh. Bulan ni usaha lagi, terus naik Coordinator yehaa.

Jangan tak tahu pulak, geng geng suami bukan tunggu mereput bonus 15 haribulan, tapi lebih dari yang dijangkakan. Kalau kata yang duduk depan masa kelas adalah geng isteri, tapi disebalik teh tarik dukong anak, para imam besar keluarga nih memang player penting yang biasanya tak nampak.

Bezanya diorang nih mungkin tak aktif difacebook, tapi ada je yang aktif, boleh baca blog blog diorang nih, pemikiran dewataraya, hahaaha, ni yangambo listkan . ( memang ni adalah blog personal touch mereka )

Zainul Anuar – http://ireach.my/
Mohd Shaiful Omar – http://www.epuljaguh.com/
Mohd Alizal Abdul Razak – http://mohdalizal.blogspot.my/
Najamuddin Mohd Nor – http://najaznoor.blogspot.my/
Daud Mohamad – http://ayahnajmi.blogspot.my/
Ahmad Termizi – https://miaqaisarah.com/
Mdfuzy De Tettzy – http://mdfuzy.blogspot.my/
Suharmi Abdul Talib – http://suharmitalib.blogspot.my/

Ramai lagi nih ada, cuma mereka nih belum keluar aura lagi, kalau ada geng geng yang terlepas, minta tolong updatekan, hehehe, ada projek baik punya, katanya ada DANA khas !!!

Bukan Salah Rezeki

Karya : Dr. Huda Bt Dato’ Haron

* Bukan rezeki yang sempit, mungkin sedekah kita yg masih semput.
* Bukan rezeki yang sedikit, mungkin kita yang kuat mengungkit.
* Bukan rezeki yg kelat, mungkin maksiat kita makin melarat.
* Bukan  rezeki terputus putus,

mungkin kita gemar berkeluh kesah dan merintih

* Bukan nikmat yang kurang, mungkin terima kasih dan syukur kita yang tersangat jarang.
* Bukan hidup tidak tenang, mungkin solat kita  culas, cacat dan terbelakang.
* Bukan rezeki yang tidak cukup,

mungkin Quran kita jarang buka apalagi baca, kelas
ngaji, talaqqi pun tak pegi,
nak hafaz pun jauh sekali, jauh panggang dari api.

* Bukan rezeki yang payah, mungkin kita kedekut berdoa,
nak zikir pun asyik lupa,
makin sombong makin angkuh mendabik dada.
* Bukan rezeki yang menyimpang *sesat*
Kerana,Sesungguhnya..
REZEKI…
TIDAK pernah salah alamat.
#sharingiscaring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat