PhD lagi

PhD lagi

June 20, 2009 at 7:07 PM
kali ni cerita phd lagi. Dulu masa buat final year project dan master, gua buat pakai software je. Memang senang sikit, leh buat programming, pastu tgk result, tgk tgk dah lulus dah pun. Oklah tu cite dulu kala.

Sekarang zaman dah masuk era wawasan 2020, jadi masa KJ minta aku buat neural engineering, aku tersyoklah pulak kat research Brain Computer Interface (BCI). Apa kebenda ni ? gua ada tanya sorang lecturer, dia kata memang susah, gua tanya orang lain pun, memang susah . Sebab signal dari kepala kita, terlalu byk noise (hingar,). makanya, byk gangguan. Waduh.

Kali memang gua akan membeli perlatan keras leras, yang boleh dipegang. Memang mencabar projek kali. Maklumlah, ni first time, nak kena kuar duit skt . Oklah tu boleh minta geran. Tapi projek hardware ni memang susah, silap silap pengsan wooo.

Takpalah sedarasedara sekalian. gua akan tetap meneruskan projek phd kawal kete kontrol guna signal kepala otak gua. Memang susah, dan tak kena mengena dengan biomedical engineering. Tapi yang gua tahu, kalu gua berjaya buat, satu ilmu yang cukup berharga. Tapi tak tahu harga dia bape. Oklah ni nak tanya hangpa. Pernah dengar Single Board Computer (SBC) ? ingatkan nak guna benda ni tuk projek phd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat