Salam Faham Konsep Kejar Dunia Akhirat Sunatullah

Salam Faham Konsep Kejar Dunia Akhirat Sunatullah

Somebody once told me that,

“Kita tak perlu nak kejar dunia pun, dunia tu memang sentiasa datang kat kita. Yang kita kena kejar adalah akhirat.”

Mulanya macam nak angguk setuju, tapi bila difikir dan direnung semula,

lari konsep tu.

Dalam hidup ni, kita dah ada konsep dan rule kehidupan, which is dipanggil sunnatullah.

Sunnatullah ni as simple as, masak beras kosong, jadi nasi. Masak beras bersama rempah ratus, jadi nasi arab..

Contoh lain, masak telur 3minit, telur cair. Masak telur 7minit, jadi separuh masak ermmm sedapnya. Masak telur 10minit, jadi kental elok sesuai dimakan bersama nasi lemak.

Itu rule kehidupan.

Same goes to keperluan bekerja untuk dapat duit, which duit tu jadi keperluan untuk meneruskan hidup.

While pada masa yang sama, still kena percaya yang Allah mampu je buat apa sahaja without melalui konsep ‘sunnatullah’ itu.

Kalau telur mentah tu mahu dijadikannya masak kental, tinggggg macam tu je Allah mampu buat. Tak payah rebus pun. Yes, kita wajib percaya yang ni.

But still, norma kehidupan still berpaksikan konsep asal sunnatullah.

Kalau malas bekerja, malas berbuat sesuatu, tapi mengharapkan duit banyak, dengan alasan mahu fokus akhirat, am sorry maybe you need to think again.

Sebenarnya simple je.

Kalau u just tak suka nak berbisnes, tak payahlah claim orang yang buat bisnes tu adalah manusia yang kejar dunia lupa akhirat.

Iya begitulah.

#InspireliciousRant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat