Satu Pelaburan Yang Paling Bodoh ?

Satu Pelaburan Yang Paling Bodoh ?

Bekerja dengan orang lain adalah satu pelaburan yang paling bodoh. Petikan Klasik kata-kata Li Kah-Shing 

Kenapa Awak Sentiasa Makan Gaji Sahaja ? 

Kerana awak senang dalam kesusahan ! Kerana awak tidak berani, takut memilih jalan yang lain, maka awak hanya makan gaji sahaja !

Awak pernah fikir untuk ubah hidup, ubah nasib awak yang miskin, tetapi awak tidak buat Awak takut untuk buat! Takut kalah & menjadi lebih miskin. Akhirnya awak tidak berani fikir, patah balik kepada bekerja, sebab itu awak hanya makan gaji sahaja !

Awak sudah bekerja keras, sudah berjuang, awak mempunyai cita-cita yang tinggi. Akhirnya awak tidak mendapat hasil yang awak impikan. Awak putus asa ! Sebab itu awak makan gaji sahaja !

Kenapa awak selalu makan gaji sahaja? Sebab awak hanyut! Bergaul dengan orang yang tidak sepatutnya, tidak terfikir untuk maju ke hadapan, tidak memperolehi sesen pun, suka sangat menyertai kemeriahan, sebab itu awak makan gaji sahaja!

Sebab awak takut kepada ibu bapa, awak dengar cakap saudara mara, awak tiada pendirian, tidak berani buat keputusan sendiri, sebab itu awak sentiasa makan gaji sahaja !

Pemikiran awak kuno, hanya mahu bekerja untuk dapatkan wang, berkahwin & beranak, lepas itu tunggu tua, sakit & mati. Perjalanan hidup yang sama seperti Ibu bapa awak, sebab itu awak makan gaji sahaja !

Awak dilahirkan lemah, otak lambat berpusing, hanya mahu membuat kerja yang senang, awak hanya mahu membuat perniagaan yang tidak perlu modal, awak hanya duduk rumah tunggu perkara baik jatuh dari langit, sebab itu awak sentiasa makan gaji sahaja !

Awak sentiasa mengadu tiada peluang, apabila peluang datang awak biarkannya pergi ! Sebab awak tidak merebut peluang ! Sebab itu awak sentiasa makan gaji sahaja !!

Disebabkan miskin, awak merendah diri! Awak berundur! Awak tidak berani memuji ! Awak hanya tahu bekerja dengan orang lain! Sebab itu awak sentiasa makan gaji sahaja!!

Awak tiada bakat kemahiran tertentu, sebab itu awak hanya gunakan kekerasan seperti ibu bapa awak! Satu kitaran yang tidak bagus, oleh itu awak sentiasa makan gaji sahaja!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat