FAIZ SAAID

Blog Orang Selangor

Siapa Nak Pencen Miskin ?

Siapa Nak Pencen Miskin ?

“Sapa kat sini yang suka sangat bangun pagi redah jam hari-hari pergi kerja hadap muka boss dia angkat tangan?”

Semua orang pun tak mahu. Tapi kita tahu itu yang kita kena buat.

Yang saya tau financial expert bagitau kalau nak pencen selesa kena ada RM2.3 juta dalam akaun. Sebab lepas pencen, purata rakyat Malaysia ni hidup sampai umur 75. 20 tahun gak tu.

Kalau ada 1 mill dalam EPF pun Alhamdulillah. Tapi statistik EPF takut juga. 64% pencarum bila umur cecah 54 tahun, balance tinggal 50k je dalam EPF. Harap2 masa tu anak2 semua dah kahwin la. Rumah pun dah siap buat. 50k tu bahagi 20 tahun, lebih kurang rm200++ je setiap bulan utk kita suami isteri.

Tapi kalau ada PILIHAN LAIN kita tak perlu buat semua tu dalam masa sama still ada income tiap-tiap bulan dan makin bertambah dan paling penting ada back-up utk post retirement;

Why not?

One thought on “Siapa Nak Pencen Miskin ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat