FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Siti Nurhaliza Suka MANIFESTO ?

Siti Nurhaliza Suka MANIFESTO ?

Siti Nurhaliza Suka Manifesto ? Aiya cik siti, siti Nurhaliza, sudah suka sama Manifesto, hoooo. Bila saja band tomok dan modread ini dengan selamba je main gadget, ipad, tab, lepas tu buat lagi Bukan Cinta Biasa, terus je isteri datuk K ni buat post kat Keek.com, memang terharu gila penyokong Manifesto yang menyokong rapat perjuangan mereka. Oklah, masa aku tulis ni, Manifesto dah  jadi JUARA VERSUS MUSIM ke-2, beribu-ribu tahniah. Apapun ada benda yang aku ingin luahkan, perasaan gembira campur berjaga-jaga.

1) Aras Kreativiti Manifesto
Suatu yang aku sukar terima pada mulanya ialah, format versus ini. Aku tak tahu pulak Versus ialah satu pertandingan yang menitik beratkan Idea Luar Kotak, perlukan  sesuatu band keluar dari comfort zone mereka. Yang merisaukan aku dulu ialah Modread memang terkenal dengan irama keras, metal yang menggigit dan drum padu ketat . Minggu pertama dan kedua menunjukkan Manifesto di zon selesa dengan memainkan Irama makanan mereka. Tapi lama kelamaan, manifesto mencuri tumpuan. Bak kata Loque, Manifesto kreatif tahap tinggi, main ipad, dikir barat, dan yang paling gila  yang pernah aku tengok ialah main pagar besi ala-ala pink floyd,nasib baiklah tak bawak anjing naik stage macam Pink Floyd buat  dulu. Ianya memang gila bagi Manifesto, yang berjaya memukau penonton dengan setiap persembahan yang penuh karakter, jadi budak sekolah, jadi orang kelantan, dan jadi orang sakit mental.

2) Pengaruh TOMOK ?
Ramai juga mempertikai kemenangan Manifesto, ternyata ada juga memilih KYOTO PROTOCOL kerana Fuad dan rakan rakannya lebih kreatif. Untuk konset Batle Konfrantasi Terakhir, memang pemenang ditentukan oleh peminat, dan satu masa itu, aku tengok Manifesto hanya berada di kedudukan keempat, membuatkan aku kurang yakin pasukan tomok akan layak ke konset batle. Tapi bagi aku, Kyoto selepas ini akan menjadi nama bualan masyarakat Malaysia yang inginkan warna dan falsafah baru dalam industri hiburan tanah air kita. Nampaknya kali ini Tomok memang membawa tuah anaknya untuk menjuarai hati rakyat Malaysia dalam Versus kali ini.

3) Tiga  Kali Masuk Batle, Tiga Kali Menang
Suatu yang unik dalam musim ini ialah Manifesto satu-satunya band yang menang lebih dari satu batle. Apa  yang lebih menarik ialah, Manifesto hanya  layak dalam batle sebanyak 3 kali, tapi ketiga-tiga batle itu berjaya memukau Jen dan Loque untuk mereka mengangkat band itu ke satu  standard yang tinggi, seterusnya membuatkan peminat makin bertambah suka dengan kejahatan dan kezaliman Manifesto. Bermulanya dengan Kirk dengan solo bass jahat, Ainul dengan paduan drumm yang gila, dan permainan bunyi-bunyi seram Hospital  Mental, cukup untuk  membuatkan anak-anak muda dalam band ini melakar satu lagi sejarah dalam industri hiburan Malaya.

4) Hala Tuju Modread, Tomok, Manifesto ?
Kerisaun utama gua ialah, ke mana mereka selepas ini ? Apakah Tomok akan menjadikan Manifesto projek utama, dan melupakan Newboyz ? Bagaimana Modread boleh memperjuangkan muzik metal mereka ? Adakah Modread akan lebih dihargai radio selepas ini ? Aku sendiri merasakan berapa tersinggungnya Modread selepas menjadi Juara Hot FM bingit suatu ketika dahulu. Modread sebuah band yang bagus, menjadi underrated band, dan jarang mendapat tempat setanding dengan Hujan , Bunkface, Azlan and the Typewritter. Tapi tentu sekali selepas ini, Manifesto akan menjadi bualan hangat dan akan mendapat tempat di hati peminat. Tentu sekali Modread akan lebih bertenaga, lebih kental, dan lebih berani untuk merekod lagu baru yang lebih kreatif dan menusuk jiwa. Tapi beranikah corong-corong radio memainkan lagu mereka ? Tidak mustahil dengan aura TOMOK , Manifesto akan berada di PUNCAK KEJAYAAN MEREKA .

MANIFESTO ZALIM DI MINGGU KE EMPAT  – MENANG BATTLE DAN MEMBUAT LOQUE BANGUN MENYEMBAH
Tahniah MANIFESTO, aku rasa minggu ni minggu paling cemerlang, Manifesto memang zalim dengan Azri Kerk membantu dengan bass solonya menang Battle melawan KRISTAL . Apa yang paling kejam buat aku ialah, korang berjaya paksa LOQUE bangun menyembah MANIFESTO, berbanding band -band lain yang bertanding. Kejahatan band ini makin menyerlah, jom kita ulas satu persatu kezaliman yang mereka buat terhadap rakyat jelata.

Kali ini, aku nampak, imej MODREAD terus dilenyapkan, ianya bagi aku satu tindakan yang bijak, element berat masih ada, dengan gitar berapi fami, tapi ianya seakan -akan, aku dengar MANIFESTO bukannya gabungan tomok dan modread, tapi ianya sebuah band baru yang hendak bertanding menentang band-band lain yang telah lama bersatu. 1) Keluar Dari Zone METAL

2) BASS Solo Azri Kirk yang Jahat
Pemilihan lagu, arrangement yang menarik dan penuh dinamik, itu kata Jen yang memuji Manifesto kerana membuat arrangement yang menarik. Loque pulak memuji Kirk dengan solo gitar yang jahat, dan keluar dari tipikal slapping bass teknik yang memang akan menyakitkan tangan kalau tak biasa. Tak kisahlah bagi aku, Kirk pakai pick guitar berbanding kecik kristal yang slapping, tapi ianya cukup memikat Jen dan Loque untuk Manifesto menang RM 10,000. Aku memang terbayang kan Cliff Burton seolah olah masuk dalam jiwa Kirk, hoo, dan akhirnya memang betul sekali, Kirk mengakui tekniknya memang kurang bagus, tapi semangatnya itu kelihatan jahat dan menjahanamkan .

3) Membaca PEMIKIRAN PIHAK LAWAN
Inilah satu KEJAHATAN MANIFESTO, aku tak pasti, ianya seperti mereka bermain dengan Mesin Masa, pergi ke hadapan, dan membaca perancangan pihak lawan, dan akhirnya, lahirlah satu revolusi yang dikatan KOMBINASI PALING ZALIM, seolah olah orang kampung, ataupun bagi aku, Hang Tuah 6 bersaudara sedang lepak minum di Starbucks dan melayari facebook sambil buat online business, MLM, emas forex, dan lain lain. Sedangkan 4 band lain, bermain dengan arrangement yang lebih kurang sama dengan konsep modern rock, Manifesto dengan dikir barat, nyanyi denga loghat kelantan, terus-menerus menaikkan kembali semangat KEROSAKAN dalam VERSUS. Aku masih ingat, cara persembahan mereka, sama seperti Hujan tahun lepas yang membawa gambus dan seruling naik ke pentas. Apapun HUJAN memang mentor kepada MODREAD, yang  merekodkan album mereka di studio Kamar Seni milik AG COCO.

4) TOMOK membawa AURA OIAM 3 ?
Aku dapat rasakan, kali ini, TOMOK akan membawa aura oiam 3 dulu, masih ingatkah korang, dengan perubahan imej tomok, dengan hilangnya suara sengau, hilangnya kemuda remajaan, terus bertukar menjadi kreatif dan rock, sehingga shafinaz slim pun terkedu-kedu mendengar nyanyian TOMOK. Aku dapat rasakan, aura Tomok sudah kembali, dengan ideologi kejahatan Manifesto yang akan menakluk rakyat Malaysia menonton VERSUS di TV9.

MANIFESTO AKAN MENJADI JUARA VERSUS MUSIM KEDUA?
Perjalanan masih panjang, ianya makin sukar, Loque sudah memberitahu semua band, keluarlah kamu dari zone Rock yang kamu telah khatam. Mencari kreativiti di luar imaginasi memang sukar. Kesungguhan Manifesto keluar dan membuang imej MODREAD, amatlah membuatkan hasil. MINGGU DEPAN akan terus mencabar dan mencabar. Mungkinkah Ainul akan berentap menjahanamkan DRUM yang ada di pentas Versus ? Sama sama kita  saksikan.

MANIFESTO BUKAN JANJI, MANIFESTO IALAH TOMOK+MODREAD
Manifesto bukan janji tu si Khalid Ibrahim presiden FAS yang tak buat kerja  punya  janji, tapi kali ni MANIFESTO ialah gabungan MODREAD dan TOMOK, hahhaa, memang gilelah, dengan kepaduan MODREAD, dan suara Tomok yang mengancam dengan Sejuta dalam Satu punya kualiti, tentu ramai dah tengokkan VERSUS musim ke 2 . JOM kita tengok kekuatan MANIFESTO ni .

Hahaha, aku dah kata dah, inilah gabungan palin unik dalam VERSUS 2 kali ni, aku tak sempat nak layan versus 1, yang ada gogerilla, dan typewriter, tapi kali ni TOMOK lebih berani, kerana memilih MODREAD untuk merosakkan lagu-lagu dalam MALAYA ni. Korang tentu tahukan, kisah hero remaja, dikalangan peminat NEW BOYZ, termasuk adik aku dulu pun ada simpan poster jiwang tomok, tapi itu sejarah tak mungkin berulang, dengan ahli kumpulan new boyz banyak komitmen lain, tomok dengan tepatnya memilih Modread untuk menghiburkan seluruh rakyat  Malaysia di tv9 setiap jumaat pujul 9 setengah malam.

Kekuatan MODREAD dengan BLACK ?
Yang ini adalah satu kelebihan Modread, kerana dengan pengalaman beraksi dengan Black, ternyata aku rasa Tomok juga akan memilih Modread, kerana kebolehan mereka bergabung tenaga, dan aku rasa lepas ni, Modread tentu akan lebih banyak kolobrasi yang gila canggih. Mungkin lepas ni aku rasa Modread kolobrasi dengan MAS IDAYU ? hahaha, semuanya tidak mustahil.

Ainul dengan DENDAM  Kristal ?
Pertemuan kalini lebih menarik, dengan Ainul, bekas drummer KRISTAL, akan menemui semula rakan rakan nya sewaktu mereka membesar dengan Seragam Hitam. Ternyata Ainul lebih berani, dengan hentakan padu yang aku rasa akan membuatkan drum tu akan tercampak terkena muka Jenifer Tompson tu. Apapun kekuatan AINUL mengetuk drum, antara yang paling padu dalam VERSUS 2 kalini.

TIGHTNESS VS HEAVY VS KREATIVITY ?
Benda yang paling sukar dalam VERSUS , ialah merosakkan lagu, ianya sukar untuk diterima sebenarnya oleh masyarakat Malaysia secara amnya. Bagi pemuzik MANIFESTO, 2 kali cubaan bermain penuh metal, kadangkala membawa padah, dan Jen telah menegur mereka kerana selalu sangat dengan muzik HEAVY. Akhirnya pada minggu lepas, Manifesto lebih berani dengan killer arrangement oleh Fami Modread. Selepas ni, esok, apa yang akan terjadi, tentu akan membuatkan mereka perlu keluar dari kotak pemikiran, keluar dari zone selesa untuk mencari muzik yang lebih mantap dan segar.

Janji Bukan Sebarang Janji MANIFESTO
Gabungan ini akan terus dikenang, kerana ianya pun keluar, semasa kempen PRU 13 yang sibuk mencari kesalahan mamat A tiru Manifesto mamat B. Apapun yang terjadi, Tomok dan rakan rakannya, Fami,  Kirk, Sapiq, John dan Ainul, akan membuat korang semua tak senang duduk, dan korang rasa, pergi ke Space U8 shah alam lebih berbaloi dari menonton tv di rumah.

2 thoughts on “Siti Nurhaliza Suka MANIFESTO ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat