FAIZ SAAID

Blog Orang Selangor

Tak Boleh Rasa Down

Tak Boleh Rasa Down

Alhamdulillah, harini leader mereka naik kapal untuk enjoy medeterinean cruise. Memang power naik cruise paling besar dalam dunia tuh. Oklah ada beberapa pesanan dari master lyna pasal rasa down nih. Cuba korang hayati apa kata beliau.

 

“Orang bisnes tak boleh rasa down kan? Mesti sentiasa motivated kan” Soalan ni selalu saya dapat.

Perasaan ups and downs tu mestilah ada. Kita manusia kan. Robot pun ada juga time downnya.

Rasa down itu perlu, kalau tak ada rasa down, kita akan jadi lupa diri, jadi macam firaun & qarun. Perasaan down adalah anugerah Ilahi agar kita tak tersasar dan sentiasa kembali kepada dia.

Persoalannya, apa yang kita buat semasa kita dilanda down?

Kerana apa yg Allah beri pada kita… kalau yang kita suka tu tak semestinya baik, begitulah sebaliknya.

Contohnya kita suka duit. Banyak duit. Suka hati. Tapi bila dah banyak duit tu kita jadi lupa… lupa Tuhan. Lupa nak sedekah. Lupa nak bayar zakat…. apa jadi? Duit tu menjauhkan kita dgn Tuhan.

Beza bila banyak duit, kita manfaatkan. Infak kpd yg memerlukan… guna utk selesakan keluarga kita utk beribadah, menuntut ilmu, etc.

Begitu juga dgn masalah. Bila ada masalah, kita redho, atasinya dan pasti masalah tu jadikan kita insan lebih baik.

Tapi kalau kita react dgn masalah tu… dgn memendam, merungut, mengamuk, mulut cakap ‘redho’ tapi hati memberontak… kita takkan jadi apa-apa kecuali makin jauh dgn Tuhan.

So ups & downs adalah milik sesiapa pun. Jgn ingat kita punya down saja & orang lain up semuanya.

 

Oklah semua orang kalau rasa down tuh normal. Tapi rasa nak up balik tuh penting. Jangan down lama lama. Nanti semua down lupa tuhan pulak . Habis kau takde keberkatan

Leave a Reply

Open chat