FAIZ SAAID

BLOG ORANG SELANGOR

Taktik Negatif Irfan Bakti

Taktik Negatif Irfan Bakti

Taktik Negatif Irfan Bakti Analisa Ninjaseni. Sekali ninjaseni pulak nak cerita pasal bolasepak, satu taktik negatif Haji Irfan Bakti, yang selalu membawa padah kepada pasukan bimbingannya. Tapi yang gua masih ingat, ialah ketika dia membimbing Terengganu dan Selangor. Kalini, gua akan tengok kembali, mengingatkan korang taktik biasa Irfan Bakti, bagi yang gua ingatlah dulu ye.

irfan bakti mungkin tidak lama dengan selangor ?

Perjalanan Irfan Bakti
Kiranya dulu, irfan pernah menjadi jurulatih negeri sembilan, pulau pinang, tmfc, yang tu kiranya korang boleh search je kat wikipedia tu, tapi bagi gua ingat masatu dia jadi jurulatih  Pulau Pinang, hahaha. Masa tu , zaman player yang paling power, player Cina penang iatu Aiman Wong Abdulullah, hahah, apatah nama cinanya dulu. Tapi tiba-tiba pada zaman Selangor dan Kelantan tengah control liga super, tetiba Irfan Bakti muncul kembali bersama pasukan Terengganu, yang selalu menjadi pengacau kepada pasukan lawan. Kiranya, pasukan Terengganu di segani bersama Haji Irfan Bakti.

Corak Serangan Balas Cepat
Sejak membimbing Terengganu dan sekarang pasukan Selangor, taktikal coach ni, suka kepada teknik serangan counter attack. Kiranya masa di Terengganu, Joseph Kalang Ti akan memainkan peranan yang penting untuk membuat hantaran lintang, kepada manaf manan, abdul hadi yahya, yang memang berbahaya . Masih ingat lagi, taktikal Irfan Bakti berjaya menyekat pasukan Kelantan dan Selangor ketika Piala Malaysia 2011.

Pendekatan Yang Sama di Selangor ?
Semasa zaman Safiq Rahim, Selangor jarang bermain corak menyerang pantas, kerana Safiq lebih gemar untuk membuat serangan dari bawah, dan menggerakkan serangan dengan bermain hantaran -hantaran pendek. Ternyata, sekarang Irfan Bakti suka bermain counter attack , dengan beberapa pasukan menjadi mangsa , terutamanya Kelantan dan JDT. Tapi malangnya, bukannya selalu menjadi taktik serangan pantas itu, dan kalanya ada bahayanya.

Kes 1 – Terengganu vs N Sembilan Final Piala Malaysia 2011
Yang ni aku dah banyak kali sebut dulu, masa ni, Irfan Bakti suka sangat bertahan dan selalu menunggu peluang untuk menyerang. Walaupun hanya berjaya mendahului dengan satu jaringan, tapi akhirnya kalah juga kepada kebangkitan 2 gol dari Negeri Sembilan yang ketika itu dipimpin oleh Azrai Khor Abdulullah.

Kes 2 – “Jangan Bermimpi Di Siang Hari ” -Selangor vs Kelantan

Keyakinan melampau Irfan ketika menerima kunjungan Kelantan semi final Piala Malaysia 2012, membawa padah. Kerana sibuk menyerang dan cuba bermain psikologi, akhirnya Bojan Hodak berjaya merobek gawang Selangor dengan 2 gol , hasil dari gol Mohd Gadhar dan Kapten Marvel Piya.

Kes 3- Selangor vs JDT – Suku Akhir 2013 Piala FA

Ini antara bagi aku dosa besar Irfan Bakti, kerana gagal untuk mengesan serangan balasan JDT, walaupun Selangor mendahului 2 gol. Hanya kerana yakin Selangor mampu bermain dan bertahan sebelum itu, akhirnya membawa padah. Baca ulasan game itu pada post aku sebelum ni.

Kes 4- “Nunez Hanya Biasa Biasa Sahaja”
Walaupun lepas game baru Irfan Bakti bercakap benda ni, ternyata Selangor menerima padah dengan serangan Nunez yang berjaya meranapkan impian Mahali Jasuli dan rakan rakanya dan Tasha Shilla. Si Boroi telah diperkecilkan, dan Selangor pula terasa seperti bintang kerana berjaya mengalahkan JDT 2 kali sebelum itu. Nampaknya, JDT  datang ke Selangor sebagai pasukan underdog, dan ternyata ianya  satu kejayaan manis menumbangkan Selangor. Tengok sahaja muka Fandi Ahmad yang kelihatan gembira dan berpuas hati. P Maniam pula terpaksa cover malu bossnya yang  hilang punca selepas perlawanan.

Kes 5 – Masalah Bermian di waktu Petang
Ini lagi satu punca masalah yang penting, ketika Selangor berkunjung ke tempat lawan, aku tengok possesion ball memang amat lemah, dan selalu menunggu untuk menyerang balas. Ketika di India, team India , East Benga menguasai hampir keseluruhan permainan, dan Irfan Bakti mengakui terpaksa bermain secara negatif dan bertahan.

Kesimpulan
Yang ni sekadar ulasan aku sahaja, yang kurang gemar dengan taktik anti football, yang selalunya membawa padah jika tidak dirancang dengan betul. Tengok manager terhebat di dunia, sir alex ferguson, jose mourinho, roberto di mateo, dan ramai lagi, semuanya pernah mengalami kegagalan anti-football, walaupun umum mengetahui, JOSE berjaya memecahkan taktikal serangan tiki-taka barcelona.

Selangor Bangkit Kalahkan ATM

Selangor bangkit lagi, itulah yang aku nak cakap, pasukan yang asyik hampir nak kalah, seri-berseri banyak kali, nampaknya berjaya menamatkan lagi permainan dengan kemenangan 2-1 kepada pasukan ATM yang seakan-akan kurang peluru untuk berperang dengan Selangor. Banyak benda yang nak ditulis sebenarnya, tapi biasalah, asyik bebaru ni nak konon nak buat template blog yang bagus, tengok-tengok nak edit tu punyalah payah, hahahha. Last-last, template cap ayam aku ni jugak yang cool, tapi aku ada tambah sikit supaya korang tak perlu nak baca semua entry yang ada dalam blog aku ni. Oklah jom kita tengok rangkuman cerita pendek ala zainal abudin bentong.

LAMA TAK DATANG STADIUM
Banyak game yang gua miss masa tak datang stadium, perlawanan dengan Singapura, Perak dan Terengganu, hooo semuanya main kat Stadium Shah Alam yang seperti stadium lama yang tinggal kenangan ala-ala stadium Merdeka. Nampaknya aku haritu rasanya sempat tengok Selangor Lawan East Bengal yang rasanya macam main dalam Library , terlampau ramai. Nampaknya kat Shah Alam, takdalah pulak kucing berak atas padang, suasana lebih hebat dari di Kuantan, sebab ramai gila orang datang, sampai banyak gile hantu datang dari orang yang datang. Itu dinamakan kehebatan pasukan Selangor, yang nyata bila game lawan JDT dan Kelantan baru penuh.

MALA ONN ALEX  JAMES
Babak pertama episod peperangan antara Gergasi dan Askar menjadi hangat sebab abang Marlon kita dah kena kad merah, kerana tendang freekick sesuka hati, selain hand ball yang sangat ketara. Nampaknya abang Marlon menjadi MalaONN  James, yang ternyata mengurangkan tekanan kepada Selangor. Tapi aku ingat Selangor yang akan main betul-betul, tapi macam biasa ATM nampaknya lebih kuat di bahagian midfield yang di ketuai oleh ketua kampung Argentina Bruno Martileto, hahaha, power power, kalau abang MalaONN ada, habis Selangor kena lanyak. Tapi lagi nasib baik aku tak perasan pula pemain MLM Hai-O tak main malam tu, kalau tak lagi teruk kena Selangor.

LEKA KELEKAAN
Masa dalam kelekaan, sebelum tu, nasib baik Wak Amri Yahyah juga yang hensem rilek je menendang masuk gol pertama Selangor, macam aku tengok dalam game fifa 96 zaman sega punya gol. Rilek je wak am, lari punya laju, kejar bola, dan terus menerjah jaring pihak lawan, yang dipimpin oleh pertahanan yang sungguh veteran, abang Sukor Adan. Macam biasalah, kalau dah nama leading satu gol, mulalah leka kelekaan bermain, sampai satu masa tu si Pakcik Adam Griffht boleh takel selamba je pemain ATM, dan penalti diberikan kepada pasukan pelawat. Bruno Mars dengan selamba menyepak masuk gol untuk askar mengikat Selangor 1-1. Hooo ini sudah panas ni, semuanya macam tak yakin Selangor akan menang malam ni, kecuali geng Ultras yang terus menyanyi menghiburkan hati.

FREE KICK GURU YANG LEBIH HEBAT DARI COPOT
Macam biasa separuh masa kedua, Selangor perlu bangkit, masuk player sana-sini, tapi Selangor pun nampak kurang sabar, ramai gila kena kad kuning, dan Nasriq hampir-hampir kena merah. Nasib baik aku tengok ref macam bias ke Selangor, hahhaa. Kalau tak ramai dah meninggalkan padang dan mandi awal. Perlawanan memang seimbang, aku tak nampak pun ATM ni lemah sangat kalau main 10 orang. Yang paling macho tentulah player Selangor yang kepenatan nak menyerang. Pakwa Tasha Shilla pulak nampaknya tak menyerlah sangat malam tu. Dulu punya habaq kat Twitter sayang-sayang, lepas tu habis kalah dengan JDT, terus senyap hahahaha. Tapi, serang punya serang, dapat jugak freekick last-last minit. K Gurusamy, wakil dari 4 Macha Selangor berjaya menjaringkan gol kemenangan kepada Selangor. Akhirnya Selangor 3 kali dapat free kick minit-minit akhir perlawanan. Selangor menang, tapi aku tak nampak pulak kelibat Veenod malam tu, rasanya injured kot.

JOM BALIK RUMAH
Jom lah balik, menang liga super je pun, JDT ngan Kelantan nak main Final Piala FA 2013. Nampaknya, siapa yang akan menang , tengoklah nanti. Apapun, sokonglah pasukan tempatan anda. Nampaknya FAM semakin panas bontot dengan desakan peminat , menteri, lagi -lagi TSAM dan Shahidan yang sudah panas dengan FAM ni. Oklah takpa,  FAM biarkannya sahaja dengan labu-labu dan duit komisen perlawanan persahabatan. Jom Balik Rumah !!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat