Tips Kemalangan di Lebuh Raya PLUS

Info Jika Berlaku Kemalangan di sebabkan halangan di Lebuhraya seperti besi, kayu, tayar kenderaan lain, bumper kenderaan lain, apa sahaja.Jika memandu di lebuhraya kita selalu terserempak dengan objek2 yang menghalang perjalanan kita seperti serpihan tayar, bumper, besi, batu, kayu dan lain2 lagi.
Jika kita terlanggar dan kenderaan kita mengalami kerosakan…Tahukah anda…kita boleh claim dengan pihak Plus??kerana kenderaan yang melalui Lebuhraya telah di insuranskanCaranya mudah sahaja, ikuti langkah2 di bawah:

1. Hubungi Plus Ronda 1800 88 00 00 (ada di belakang kad touch n go atau tiket transit)
2. Bgtau lokasi kemalangan dan kemalangan di sebabkan halangan tersebut, pastikan KM berapa dan arah ke mana.
3. Jika kenderaan anda masih boleh bergerak keluar di mana2 plaza tol yg berhampiran. Pastikan resit  x touch n go atau smart tag kena print dr website Plus.
4. Sila buat laporan di kaunter plaza toll. Kemudian pihak plus akan pastikan benar kejadian tersebut dan pihak Plus akan ambik gambar bukti kenderaan anda.
5. Buat laporan di balai trafik yg berhampiran atau di kawasan tersebut.
6. Kemukan claim kepada Plus berserta laporan polis dan gambar kenderaan anda sebelum baiki dan selepas baiki. Walaupun anda claim insurans kenderaan atau guna duit sendiri. Ada lah nanti borang akan di isi di sana.
7. Plus akan membayar ganti rugi kepada anda dalam masa 14hari dari tarikh kita kemukan report polis dan gambar.
Betul ke tak betul, cuba je, mana tahu boleh dapat claim, takdalah rugi sangat nanti. Ok selamat memandu

One thought on “Tips Kemalangan di Lebuh Raya PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat